Eveniment

Italia, ţară în care românii au deschis 46.000 de firme, aproape cât toate companiile italiene şi germane din România la un loc

Preşedintele Klaus Iohannis (stg.) a fost primit ieri la Palatul Quirinale din Roma de preşedintele Republicii Italiene Sergio Mattarella. Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis (stg.) a fost primit ieri la Palatul Quirinale din Roma de preşedintele Republicii Italiene Sergio Mattarella. Foto: presidency.ro

Autor: Iulian Anghel

28.04.2015, 00:06 910

Schimburi comerciale de 12,5 mld. euro, anual, investiţii în România de aproape 3 mld. euro, între 1 mi­liard şi un miliard şi jumătate de euro trimişi anual acasă de românii care lucrează în peninsulă, 46.000 de firme deschise de români în Italia şi 39.500 de companii deschise de italieni în România. Acestea sunt rezultatul relaţiilor economice dintre România şi Italia, al doilea partener comercial al Bucureştiului.

Preşedintele Klaus Iohannis a început ieri o vizită în Italia, ţară de adopţie pentru un milion de români din cei 2,5 - 3 milioane care lucrează peste graniţe. Ţinând seama că valoarea remiterilor a fost în 2013 de 3,7 mi­liarde de euro, iar în 2014 cam tot atât, se poate estima că românii din Italia trimit acasă anual cam un miliard, un miliard şi jumătate de euro, dar investesc şi alte miliarde de euro în Italia.

Investiţiile italiene în România au scăzut în 2013 la 2,8 miliarde de euro, de la un vârf de 3,3 miliarde de euro în 2011. În schimb, numărul companiilor deschise de români în Italia a crescut de la 44.800 în 2012 la 46.212, potrivit datelor centralizate de Ministerul Român de Externe. Numărul companiilor cu capital italian în România a fost la finalul lui 2014 de 39.556 (32.700 la finalul lui 2012).

Numărul compa­niilor germane din România este de aproximativ 8.000, aşadar numărul firmelor deschise de români în Italia este mai mare decât cel al companiilor italiene din România şi cu puţin sub numărul companiilor italiene şi germane din România la un loc. Prin vizita în Italia, la jumătate de an de la pre­luarea mandatului, preşedintele Iohannia a bifat deja cele mai importante vizite externe pe care un preşe­dinte român le face de obicei. A vizitat Germania, Franţa, Republica Moldova, dar Italia este ceva aparte tocmai pentru faptul că aici trăiesc în jur de un milion de români, mai mulţi decât în orice altă ţară a lumii.

România trimite în Italia 12% din exporturi (6,2 mld. euro) şi aduce din peninsulă 11% din importuri (6,3 mld. euro). Italienii s-au orientat în România cu precădere spre industria agroalimentară şi industria textilă şi de pielărie. Acum că compania Pirelli intră sub control chinezesc, cea mai cunoscută investiţie italiană în România rămâne cea a Enel, care, pe ultima sută de metri, s-a decis să păstreze totuşi operaţiunile de pe plan local. Alte investiţii cunoscute sunt ale italienilor de la Parmalat (sucuri) sau Maschino Gaspardo (maşini agricole, investiţii în judeţul Arad).

Potrivit Mediafax, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit ieri Palatul Quirinale din Roma de preşedintele Republicii Italiene Sergio Mattarella, iar pe agenda discuţiilor s-a aflat eterna de acum, problemă a aderării României la spaţiul Schengen, colaborarea în cadrul UE şi NATO şi situaţia comunităţii de români din zonă.

Pe agenda discuţiilor s-a mai aflat situaţia parteneriatului strategic dintre România şi Italia.

Astăzi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale la Roma, preşedintele României se va întâlni cu preşedintele Consiliului Italian de miniştri Matteo Renzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO