Eveniment

Îţi ţine barba de cald iarna? Care sunt efectele benefice ale părului facial. Sfaturi de la un expert dermatolog

Îţi ţine barba de cald iarna? Care sunt efectele...

Autor: Răzvan Botea

18.02.2018, 17:40 427

A-ţi lăsa barbă a devenit un trend în SUA – o treime din bărbaţi nu se bărbieresc  - în timp ce firmele care vând  produse pentru îngrijirea bărbii raporteaza venituri din ce în ce mai mari. Studiile au arătat că femeile preferă bărbaţii cu barbă atunci când aleg o relaţie pe termen lung, relatează The Wall Street Journal.

Dar poate barba să te proteje împotriva frigului în sezonul rece? Un dermatolog şi profesor asistent la Colegiul Medical Weill Cornell, dr. Anthony M. Rossi , explică efectul în termoreglare şi de ce barba poate acţiona ca un fular natural.

De-a lungul istoriei, bărbaţii care lucrează în aer liber şi-au lăsat părul facial să crească, spune Dr. Rossi, lucru ce făcut ca mulţi să creadă că barba ţine de cald. ”Părul există pentru a regla temperatura corpului, deci are sens”, spune acesta.

Când ne este frig, muşchii minusculi din pielea noastră se contractă, aceasta făcând ca părul să stea drept (”pielea găinii”). ”Acele contracţii izolează ermetic părul şi astfel se încălzeşte pielea”, spune Dr. Rossi. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe faţă.

Un studiu eurpoean din 1988 a arătat că dacă oamenii care au barbă sunt expuşi la căldură, cei care nu au păr pe scalp produc de două ori mai multă transpiraţie decât cei care au păr, lucru care are loc datorită căldurii conservate de barbă.

Alt studiu din China, în 2012, relevă faptul că, din 100 de participanţi, buza superioară acoperită de păr a fost, în medie, cu 1 grad celsius mai caldă decât a celor fără păr facial. Asta ar explica de ce mulţi bărbaţi se bărbieresc vara şi iarna îşi lasă barba să crească.

Partea cealaltă a problemei este faptul că barba udă în frig poate să îngheţe. Dr. Rossi crede că acest lucru se întâmplă bărbaţilor cu barba lunga, nu celor cu barbă, dar scurtă. Însă, dacă eşti afară într-o vreme rece cu lapoviţă şi ninsoare, „o barbă îngheţată nu va ajuta să ţină pilelea caldă”.

Un alt beneficiu al bărbii este protecţia împotriva vântului. ”Părul facial ne protejează pielea de vânt. Şi cu siguranţă oferă protecţie solară. Pentru aceasta, cel mai eficient este părul închis la culoare”, spune Dr. Rossi.

La fel ca genele sau părul din nas, „barba poate acţiona ca o barieră împotriva bacteriilor, oprindu-le pe acestea înainte să ajungă în gură sau nas”, spune doctorul, deşi mai sunt studii care trebuie să dovedească acest lucru.

Dr. Rossi spune că mulţi pacienţi îl întreabă despre îngrijirea bărbii. Barba trebuie spălată regulat pentru a preveni apariţia bacteriilor. De asemenea, este recomandat să investiţi într-un trimmer facial care să taie la diferite dimensiuni.

Doctorul recomandă de asemenea folosirea uleiului pentru barbă zilnic. ”Deoarece părul facial este mai creţ şi mai aspru decât părul din alte regiuni ale corpului, uleiul de barbă îl va menţine mătăsos şi drept.” Un  bonus al uleiului pentru barbă este faptul că are efect anti-umiditate, iarna aceasta păstrând şi mai bine căldura.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO