Eveniment

Iuga, PwC: Tranzactii imobiliare vor fi foarte putine si mici in 2010

Vasile Iuga, country managing partner al PwC: Asistam la sporirea disputelor intre actionari, ceea ce creeaza noi oportunitati de afaceri pentru firmele de consultanta pe partea de investigatie economica si litigii.

Vasile Iuga, country managing partner al PwC: Asistam la sporirea disputelor intre actionari, ceea ce creeaza noi oportunitati de afaceri pentru firmele de consultanta pe partea de investigatie economica si litigii.

09.06.2010, 23:49 45

"Totusi, anumite segmente vor fi mai dinamice. Ma refer inprimul rand la serviciile de consultanta pentru reorganizareaafacerii si insolventa care vor fi din ce in ce mai solicitate inaceasta perioada economica dificila", a explicat Iuga pentruZF.

El anticipeaza o intensificare a activitatii de fuziuni siachizitii, pe fondul reluarii apetitului investitorilor pentrucompaniile cu perspective de dezvoltare pe termen mediu si lung sial nevoii antreprenorilor romani de a-si finanta extinderea sau dea-si valorifica investitia.

Pe de alta parte, el se asteapta la inca un an dificil pentrusectorul imobiliar, cu foarte putine tranzactii si de micaanvergura, ceea ce va afecta si serviciile de consultanta din acestsector.

Iuga vede posibila o intarire a cooperarii dintre firmele deinsolventa si bancile detinatoare de portofolii de creanteneperformante pentru cautarea unor solutii optime de valorificare aacestor creante.

In privinta serviciilor de audit, PwC se asteapta ca actionariisi finantatorii sau creditorii sa solicite analize mai detaliate asituatiilor financiare si ale activelor pentru a distingecompaniile sanatoase de cele care prezinta un grad mai ridicat derisc.

De asemenea, Iuga crede ca s-ar putea sa vedem o cerere sporitapentru servicii de consultanta in materie de prevenire siidentificare a fraudelor, pe masura ce nivelul infractionalitatiieconomice careia ii cad victima companiile va creste in acestclimat economic dificil.

"Asistam la sporirea disputelor intre actionari, ceea ce creeazanoi oportunitati de afaceri pentru firmele de consultanta pe parteade investigatie economica si litigii."

In cautarea unor solutii de optimizare fiscala pentruconservarea lichiditatii, tot mai multe companii vor apela laservicii de consultanta fiscala, considera Iuga. "Segmentul deconsultanta pe litigii fiscale ne asteptam sa cunoasca o crestere,inclusiv datorita necesitatii companiilor de a-si recupera TVA latimp". Totodata, ar putea sa apara oportunitati de consultantainteresante pe segmentul parteneriatelor public-private, cuconditia adoptarii unei legislatii corespunzatoare.

Presedintele PwC Romania mai spune ca nu trebuie sa uitampotentialul de asistenta pentru accesarea fondurilor europene, inconditiile in care Romania are la dispozitie fonduri de 30 demiliarde de euro postaderare pana in 2013.

Cum a fost in 2009

Declansarea crizei economice a impus reevaluarea planurilor sistrategiilor de afaceri ale companiilor din toate sectoarele deactivitate. Acest lucru s-a resimtit si la nivelul companiilor deconsultanta.

"Spre exemplu, in cazul PwC Romania am regandit perspectivelenoastre de crestere pe termen mediu, luand in calcul o scadere sauo stagnare a pietei consultantei si, prin urmare, un ritm mai lentde extindere a activitatii noastre si de marire a echipei, farainsa sa periclitam dezvoltarea noastra pe termen lung atunci candeconomia isi va relua cresterea", a explicat Iuga.

Desi piata consultantei per ansamblu a fost in scadere in 2009,au fost si segmente ale serviciilor de consultanta care au crescut,favorizate paradoxal de mediul economic mai dificil. "Astfel, s-auinregistrat cresteri in zona consultantei pentru reorganizareaafacerilor si insolventa. De asemenea, a crescut activitatea deconsultanta pentru clienti aflati in dispute fiscale cuautoritatile."

Bugetele de consultanta ale companiilor s-au redus in aceastaperioada de recesiune, accentul fiind pus in principal pe reducereacosturilor. Totodata, s-a manifestat o presiune puternica dinpartea clientilor in sensul diminuarii onorariilor pentru toatetipurile de servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO