Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Cu un singur centru de vaccinare pentru 15 comune de judeţ nu poţi obţine imunitatea împotriva COVID-19

Iulian Anghel, ZF: Cu un singur centru de vaccinare...

Autor: Iulian Anghel

22.06.2021, 00:06 581

România este în situaţia de a arunca sau de a dona zeci de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, pentru că oamenii nu se vaccinează. Doar 24% din populaţie are cel puţin primul vaccin, faţă de 46% media din UE. De ce?

Pentru autorităţile militare care coordonează vaccinarea, lucrurile merg bine. Nu şi pentru statistici. Valeriu Gheorghiţă, medicul militar care coordonează procesul vaccinării, nu oboseşte să spună că „suntem în grafic“. Dar insistenţa cu care vorbeşte de „al patrulea val“ al pandemiei nu este în măsură să ne liniştească.

În Bucureşti, vaccinarea pare că merge bine – nu ştim care este procentul exact al celor care s-au vaccinat pentru că noi nici nu ştim câţi rezidenţi are Capitala; dar faptul că sunt cozi la centrele de vaccinare este un lucru bun. În oraşele mari, lucrurile pare că merg bine şi ele. Datele publice arată că au fost administrate în România 9 milioane de doze de vaccin, iar 4 milioane de oameni sunt complet vaccinaţi. Este, totuşi, foarte puţin pentru a obţine o imunitate de grup (de turmă, cum sună în engleză).

România este o ţară, ca toate altele, tăiată în două (urban/rural), doar că are o felie mai mare, faţă de alţii, în mediul rural.

În judeţul Galaţi (arată datele publice ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi) sunt 24 de centre de vaccinare la o populaţie de 530.000 de locuitori, la recensămantul de acum zece ani. În judeţ sunt însă doar şase centre de vaccinare pentru comune (Bereşti, Corod, Cosmeşti, Cudalbi, Tulu­ceşti, Iveşti). Dar judeţul are 61 de comune.

Oamenii care anul trecut se rugau pentru ploaie iar acum se roagă să se oprească ploaia unde se vaccinează? Că drumu-i lung, trenurile nu mai merg, computer pentru programare au doar cei cu dare de mână, nu cei care stau la mila ploii – 30% din populaţia României.

Credeţi că-i mai bine în partea de centru-vest? Judeţul Braşov are 50 de centre de vaccinare, toate în oraşe, orăşele. 25 sunt în Braşov. Câte unu-două în orăşele, iar pentru restul celor 48 de comune din judeţ, nimica. În sud, la fel. Călăraşi: 16 centre. Şapte în oraşul Călăraşi, 2 în Olteniţa, 3 la Lehliu Gară, 3 la Borcea. Iar judeţul are 50 de comune. Pe acei oameni, din cele 40 şi ceva de comune, cine-i vaccinează?

Peste tot este la fel. Ca să mergi de la Şerbăneşti, o comună din judeţul Galaţi, până în oraş (Tecuci, Galaţi, la alegere) şi înapoi te costă cam 30 de lei doar transportul auto (trenurile mai vin o dată la 12 ore şi sunt la fel de scumpe ca TGV-ul francez). Credeţi că o familie vai de ea va scoate sute de lei din buzunar pentru o pacoste în care nici nu crede măcar?

Până ce administraţia nu înţelege că trebuie să facă cum face popa de Bobotează - cioc-cioc la fiecare uşă lamentările sunt în zadar.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO