Eveniment

Iulian Iancu: Doar 0,34% din energia electrică, produsă din biomasă în România

Iulian Iancu: Doar 0,34% din energia electrică, produsă...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

19.02.2016, 00:04 363

Doar 0,34% din energia electrică produsă în România provine din biomasă, a spus ieri Iulian Iancu,  preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţiilor, la o dezbatere despre generarea de energie prin biomasă organizată de Patronatul Serviciilor Private din România.

Strategia energetică a Uniunii Europene  pentru 2020 prevede ca aproape 50% din energia regenerabilă produsă de către statele membre UE să provină din biomasă. Energia din biomasă este produsă în special prin arderea resturilor agricole şi forestiere, a deşeurilor zootehnice şi a deşeurilor biodegradabile municipale şi industriale. „Sectorul producţiei de energie din biomasă este insuficient sprijinit de stat în acest moment. Avem inteligenţă tehnologică românească în acest sector, dar nu o folosim“, a spus Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România.

Iulian Iancu a argumentat în favoarea acestui tip de energie şi cheamă mediul de afaceri la discuţii pentru propuneri la legi precum legea energiei electrice, legea energiei termice şi legea energiei regenerabile.

Deputatul este nemulţumit de faptul că doar 0,34% din energia electrică provine din biomasă în ciuda faptul că 46% din energia termică în România provine din biomasă.

„29,6% din populaţie nu îşi pot plăti facturile la încălzire pe timpul iernii, 30% din populaţie se află în risc de privare severă materială, iar 42% sunt vulnerabili la scumpiri ale preţurilor la energie“, a declarat Iancu. Deputatul propune o schimbare a filosofiei prin introducerea unei „redevenţe verzi“ , suportată de către marii poluatori care emit CO2, care vor contribui la cei care investesc în absorbirea emisiilor. „Pe de o parte consumatorul român nu va mai suporta aceste costuri“ , a adăugat preşedintele comisiei de resort.

Iulian Iancu consideră că suntem „la scadenţă privind angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană“ şi că este necesar un plan de acţiune având în vedere că din energie consumată în România, 45% reprezintă consumul clădurilor, iar 50% reprezintă ineficienţă energetică. 64% din ineficienţa energetică se găseşte în educaţie, sănătate şi administraţie, a încheiat Iulian Iancu.

Între timp, unii antreprenori români au venit deja cu soluţii proprii pentru generarea de energie prin biomasă.

Iuliean Horneţ, proprietarul companiei producătoare de echipamente de generare a energiei termice cu peleţi şi agro-peleţi EcoHornet, a declarat în cadrul conferinţei că energia produsă prin arderea peleţilor este una ieftină şi are o eficienţă de 94-97%, mai mare decât celelalte tipuri de energie.

Tehnologia produsă de compania EcoHornet şi invetată de Horneţ a fost deja adoptată de societăţi din mediul privat dar şi de către unele administraţii locale.

 Un alt antreprenor, Bemko Sandor, proprietarul producătorului şi distribuitorului de salcie energetică KWG, consideră că guvernul ar trebui să adopte Legea plantaţiilor energetice, necesară pentru a oferi un cadru legal bine definit producătorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO