Eveniment

Jandarmeria: Dacă oamenii erau receptivi, era simplu pentru noi. S-a intervenit moderat, raţional

Jandarmeria: Dacă oamenii erau receptivi, era simplu...

Autor: Daniela Timofti

11.08.2018, 11:39 6316

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează că persoanele care au protestat paşnic vineri seară au fost afectate de gazele lacrimogene deoarece nu s-au delimitat de grupurile violente, aşa cum li s-a cerut şi că şi-au asumat riscurile. Aceştia mai arată că jandarmii au intervenit moderat şi raţional.

„Pe reţelele de socializare se anunţă şi pentru această seară asemenea proteste. La fel, însoţite de multe mesaje care incită la violenţă. Pe parcursul zilei continuăm să-i avettizăm pe cei care doresc să participe la activităţi să fie receptivi la ce transmitem noi, să reacţioneze în cnscinţă, întrucât se expun conştient sau inconştient unor riscuri. Există posibilitatea apariţiei acestor persoane agresive, care să încerce din nou deturnarea evenimentelor din spaţiul public. Aseară, oameni civilizaţi au fost folosiţi ca scut de protecţie în spatele cărora au fost aceşti huligani. Evitaţi prezenţa copiilor în piaţă, întrucât pot cădea victime”, a declarat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

Acesta a mai precizat că toată acţiunea de vineri seară a jandarmilor a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar.

„Pentru că nu s-a renunţat nici după utilizarea materialelor lacrimogene la violenţe, s-a ajuns la intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, în jurul orei 23:11. Pe tot parcursul zilei, cei prezenţi în Piaţă au fost avertizaţi, atenţionaţi prin canale media, direct, că se expun unor riscuri în cazul în care rămân în continuare în zona în care au loc violenţele, cei care au ales să rămână, şi-au asumat conştient sau inconştient aceste riscuri”, a mai spus Georgian Enache.

Referitor la faptul că persoane care au protestat paşnic au fost afectate de gazele lacrimogene, Marius Militaru, şef comunicare Jandarmeria Română, a subliniat că aceştia nu s-au delimitat de grupurile violente, ceea ce a îngreunat intervenţia forţelor de ordine.

„Extracţia e uneori dificilă, pentru că tactic grupurile au fost dispersate, nu au fost compacte. Extracţia comporta anumite riscuri. (...) A fost un dispozitiv eminamente defensiv şi mai mult reactiv. (...) Jandarmeria a fost foarte bine pregătită şi dacă nu am avut violenţe excesive a fost datorită intervenţiei profesioniste moderate şi raţionale ale Jandarmeriei Române. (...) Oamenii obişnuiţi nu s-au delimitat de grupuri violente, ce ne-a îngreunat intervenţia. Dacă erau mai receptivi la ceea ce am transmis noi, şi în momentul în care am făcut somaţii, că din spatele mulţumii se aruncă, nu ar fi avut ei o atitudine ostilă şi provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi”, a spus Marius Militaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO