Eveniment

Japonezii nu fug din nord, pentru că ştiu că e Datoria lor, e Responsabilitatea lor să facă faţă acestei situaţii şi să o învingă

20.03.2011, 23:53 23

Dacă ar fi să descriu starea de spirit în Tokio aş putea săfolosesc cuvântul "nesiguranţă". Oricine merge pe stradă, cu trenulsau cu metroul poate simţi că ceva s-a schimbat în starea despirit: oamenii zâmbesc mai puţin, sunt mai tăcuţi, au privirea maipierdută. Cred că acest cutremur va avea influenţe pe termen lungasupra psihicului poporului japonez, cât şi asupra economieijaponeze, în acelaşi sens ca şi după al Doilea Război Mondial. Înanii ce vin, vom vedea cu siguranţă un popor diferit de ceea ceştim, în sensul că efortul de reconstrucţie al zonei de nord aţării va mobiliza încă o dată toată naţiunea şi va contribui larelansarea economică a ţării.

Legat de întrebarea dacă oamenii sunt înfricoşaţi, trebuie sămenţionez "lupta" mediatică ce se duce între media internaţionale(gen BBC, CNN, Reuters) şi cele japoneze (NHK, Asahi Shinbun). Pede o parte sunt media internaţionale care sunt pur şi simpluobsedate de pericolul nuclear şi trebuie să recunoaştem au creat opanică în rândul comunităţii internaţionale din Japonia. Decealaltă parte sunt media japoneze, care menţin un nivel constantal discursului de ştiri, în sensul că nu contează dacă sunt ştiripozitive sau negative, tonul de transmitere a mesajului esteacelaşi. Consider că ceea ce fac media japoneze este corect. Aataşa emoţii unei ştiri în astfel de situaţii creează mai mult răudecât bine pentru informaţie. Orice ştire negativă transmisă cupatosul vestic poate crea doar panică, iar panica nu ajută nimănui.Ca notă laterală, toate posturile TV de acasă sunt panicarde. Cinee la conducerea departamentul de ştiri ar trebui să-i ţină în frâupe reporteri şi pe prezentatori în situaţii de criză.

Aş vrea să mă opresc puţin asupra modului în care japonezul de rândabordează această situaţie. Iar când povestesc, povestesc dinperspectiva mea, de străin care lucrează cu japonezi. În săptămânaaceasta (care a trecut de la cutremur) am învăţat mai mult desprepsihicul japonez decât am învăţat în toţi cei 7 ani de când suntaici.

E ceea ce spun mulţi: adevărata natură a unui om sau a unui poporse cunoaşte în momente de criză. În situaţiile de criză e ca şi cumai putea vedea cu ochiul liber sistemul osos al unui om. Iar ceeace am învăţat despre japonezi este că fundamentul oricărei acţiunieste Responsabilitatea. Nu degeaba am folosit "R" şi nu "r", pentrucă dacă ai de a face cu un om sau popor care în situaţii de crizăpune Responsabilitatea la rang de criteriu fundamental al oricăreiacţiuni, atunci ai o siguranţă că poţi trece prin orice. Să privimpuţin înapoi la argumentul panicii create de media internaţionale.Întrebarea mea este: De ce nu fug japonezii? Ar putea foarte binesă-şi facă bagajele şi să plece în sud. Dar nu fac aşa ceva, pentrucă ştiu că e Datoria lor, e Responsabilitatea lor să facă faţăacestei situaţii şi să o învingă. Este o vorbă a lor: "De ce săsufăr din cauza unei nenorociri? Mai bine trăiesc cu ea". Unexemplu: Duminica trecută un şef străin al unei divizii dintr-ocompanie a decis să plece imediat din Tokio pentru că situaţia egravă. Şi a plecat. Şi a lăsat o echipă întreagă în Tokio să sedescurce singură (nu chiar singură, sunt alţi manageri seniori carese ocupă de situaţie). Dar a plecat fără să le zică nimic oamenilorsăi şi i-a contactat dintr-un alt loc unde firma are operaţiuni. Şicare a fost reacţia personalului? Dispreţ. E ca şi cum un căpitande vapor în mijlocul furtunii decide să se retragă şi să pleceacasă (nu ar avea cum, dar ca idee).

Câte ceva despre impactul asupra economiei japoneze: portul Sendaieste un port major al Japoniei, dar nu port esenţial, cheie, aşacum sunt Yokohama, Kobe sau Osaka. Şi totuşi, exporturile vor fiafectate cel puţin pe termen scurt-mediu până se refaceinfrastructura. Oricum, multe companii au oprit producţiaindustrială, fie din lipsa materiilor prime, fie din lipsa unuisistem fluid de livrare, care e acum paralizat de evenimente.Economia japoneză este construită pe sistemul "just in time" creatde Toyota. Asta presupune un sistem de livrări şi de gestiune ainventarului de o precizie deosebită, cu scopul de a reduce, spreexemplu, costurile inutile legate de depozitare. Dar ceea ce credeu acum este că acest sistem are la bază o mare supoziţie: unsistem de livrare perfect, la minut. Or, aşa ceva acum nu se maipoate organiza. E de ajuns un mic deranj în sistem şi totul sepoate opri. Ca urmare a acestor evenimente, poate vom vedea o firmăprecum Toyota creând un sistem nou de gestiune a afacerii care arputea fi folosit în situaţii de criză, dar şi în ţări care nu au oinfrastructură dezvoltată.

În final, aş vrea să scriu despre acţiunile băncii centralejaponeze (Bank of Japan sau BoJ). BoJ a injectat lichidităţi uriaşeîn sistem. În patru zile a injectat 33.000 de miliarde de yenijaponezi (JPY) sau aproximativ 250 de miliarde de lire sterline(GBP). E o sumă uriaşă. Şi tot nu a reuşit să pună frână aprecieriiyenului faţă de dolar. Vorba pe piaţă este că poliţele de asigurarecare vor fi declanşate în urma evenimentelor sunt de valoarea azeci de miliarde de dolari, şi drept urmare firmele de asigurare vatrebui să aducă în ţară active financiare pe care le deţin înstrăinătate, iar acestea vor fi schimbate în yeni. Asta ar însemnao cerere mare de yeni care ar duce la aprecierea acestuia. Traderiispeculează acum pe tema asta şi împing cursul JPY/USD la limiterecord. Cât va dura asta? Nu ştim.

Ca idee, după cutremurul din Kobe, aprecierea yenului a durat cam 3luni. Acum, Kobe şi Fukushima/Sendai sunt două cutremure/tsunami cuimpact diferit, aşa că e uşor de speculat.

Ulterior, G7 a decis intervenţia concertată pe piaţa forex şi,drept urmare, yenul s-a depreciat la nivelul pre-cutremur. Practic,a fost nevoie de un cutremur de 9,0, un tsunami devastator şi de ocriză nucleară pentru a se îndeplini ceea ce Japonia cerea de multtimp - intervenţia concertată pentru a stăvili tendinţa deapreciere a yenului, care dăunează exportatorilor.

Mihai, un tânăr român care lucrează la o bancă deinvestiţii din Tokio

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO