Eveniment

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, la Bucureşti: „MCV trebuie să înceteze şi va înceta până în ianuarie 2019, când România preia preşedinţia Consiliului European“

O zi bogată în vizite pentru preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker

O zi bogată în vizite pentru preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker

Autor: Gabriel Pecheanu

12.05.2017, 00:08 738
„Din păcate, Comisia Europeană se pregăteşte pentru o uniune cu două viteze: Putem avansa împreună, dar în ritmuri diferite“.
 
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri la recepţia de la Palatul Cotroceni, ocazionată de Ziua Europei, că până în ianuarie 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului European, Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) va înceta. De asemenea, va avea loc în curând şi intrarea României în Schengen, a promis Juncker.
 
„MCV trebuie să înceteze şi va înceta până în 2019. Nu se poate ca o ţară să ţină preşedinţia Consiliului şi să fie sub observaţie. Iar Schengen va veni curând“, a spus optimist Juncker.
 
El a mai spus că din momentul aderării României la Uniunea Europeană, românii au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa.
 
„Mă bucur că pot să sărbătoresc Ziua Europei alături de dumneavoastră, într-un oraş şi într-o ţară care îmi sunt foarte dragi. Este o ţară care îmi este dragă pentru că am putut să parcurg alături de România şi de români mai multe etape importante din istoria recentă a Europei“, a spus Jean-Claude Juncker la recepţia de la Palatul Cotroceni. El a mai spus că nu va înceta niciodată să admire România.
 
„O fac încă din ziua aceea din ianuarie 2007, când s-a alăturat marii familii europene. Aici, în România, o intersecţie a popoarelor a modelat o cultură bogată şi unică, iar sub teii minunatelor parcuri a inspirat minunatele poeme româneşti. Am fost întotdeauna convins că locul României este în interiorul familiei europene. România şi Europa sunt lucruri care merg împreună şi mulţumită eforturilor României am putut reconcilia istoria şi geografia Europei. Primind România în interiorul familiei europene am pus capăt situaţiei de după război, astfel încât Europa să nu mai fie niciodată divizată în două părţi ireconciliabile. Românii trebuie să fie mândri de parcursul lor european, iar noi, ceilalţi europeni, ne-am îmbogăţit prin prezenţa României, care a dat o nouă dimensiune Europei“, a adăugat Juncker
 
Preşedintele Comisiei Europene a spus că România e unul dintre cei mai mari membri ai UE, dar e şi o mare naţiune, iar Europa a devenit mai puternică, mai bogată şi mai diversă după adeziunea României.
 
Juncker a reiterat dorinţa ca, până în momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului UE, MCV să fie ridicat, iar ţara noastră să fie admisă în spaţiul Schengen.
 
„Nu putem prezida UE sub impresia că suntem controlaţi de ceilalţi. Acest mecanism trebuie oprit şi aşa va fi. Aş vrea ca până atunci România să facă parte din zona Schengen. Deja România îndeplineşte toate criteriile şi trebuie să recunoaştem şi să îi acordăm statutul de membru Schengen. Nu aş vrea, pe măsură ce se apropie aceste momente să se adauge noi criterii la cele existente deja“, a mai spus Jean Claude Juncker.
 
El a precizat că nu îi place expresia despre Europa cu două viteze, precizând că Europa nu va repeta greşeală istoriei de după război, referindu-se la „Cortina de fier“. „Deci nu vorbim despre scindarea în două blocuri în UE, ci de a identifica cele mai bune mijloace de a putea coopera cu toţii. România are un frumos viitor în faţă şi asta mulţumită talentului, curajului, inteligenţei românilor, care din momentul adeziunii lor la UE au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa. Consider că românii şi europenii pot face lucruri măreţe împreună“, a conchis Juncker.
 
Jean-Claude Juncker a mai spus la întâlnirea cu cetăţenii de la Bucureşti că nu crede că vreun alt stat membru va urma modelul Marii Britanii şi să părăsească UE deoarece „o să observe la autopsie că nu merită efortul“.
 
De ce Marea Britanie s-a retras din UE? Vor mai urma şi alte ţări? Întrebarea i-a fost adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker de către un bătrân meşteşugar care de Ziua Europei a venit în Bucureşti să îşi vândă produsele. 
 
„Nu ştiu de ce au vrut să părăsească UE. Cred că este o greşeală. Nu cred că o ţară mare cum este Marea Britanie este mai puternică în afara UE“, a răspuns Juncker, prezent joi la întâlnirea cu cetăţenii care a avut loc la Bucureşti.
 
Acesta a explicat că 80% din PIB este creat în afara UE.
 
„Noi suntem continentul cel mai mic. Noi am pierdut din punct de vedere demografic şi de asemenea pierdem influenţă politică. Cred că există şi motive domestic. Am cunoscut doi distrugători: Gorbaciov, care a distrus URSS şi prietenul meu David Cameron. Cred că şi comisarii au făcut unele greşeli. Dar ce se poate face într-un mod mai performant la nivel de regiuni? De aceea încercăm să reducem birocraţia. Am retras 400 de legi. Unii spun că încercăm să reglementăm totul, chiar şi vieţile cetăţenilor“, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.
 
Răspunzând la următoarea întrebare – Vor mai uma şi alte ţări să se despartă de UE?, Juncker a spus: „Nu cred că vor să mai iasă din UE. O să observe la autopsie că nu merită efortul“.
 
95% dintre participanţii la întâlnire au răspuns, printr-un vot electronic, că aderarea la UE a României le-a schimbat viaţa în bine. Dar, numai 57% dintre aceştia au răspuns că vocea lor este auzită în UE. De asemenea, în cele 60 de minute cei doi oficiali au răspuns întrebărilor adresate din sala, dar şi prin intermediul reţelelor de comunicare.
 
Redăm câteva dintre întrebările care i-au fost adresate, în special, preşedintelui Comisiei Europene şi ce a răspuns Jean-Claude Juncker:
 
Ce poate face Comisia Europeană pentru a contracara atitudinea funcţionarilor români care sunt o frână pentru iniţiativa întreprinzătorilor români?
 
Ştiu la ce va referiţi, nu este o problemă minoră, dar cetăţenilor români le revine sarcina să rezolve această problemă. Societatea românească a demonstrat în ultimele zile că nu lasă să i se răpească drepturile. I-am admirat pe români pentru ceea ce au făcut.
 
Referitor la plecarea din ţară a tinerilor, Jean-Claude Juncker aspus că: „Există motive economice şi sociale care fac ca mulţi tineri români să plece din ţară. Este un lucru regretabil fiindcă România are nevoie de ei. Eu înţeleg de ce mulţi români pleacă. Faptul că tinerii români circulă liber prin UE contribuie la reputaţia ţării“.
 
Turcia sau Republica Moldova vor deveni state membre ale UE?
 
Am spus că până la sfârşitul mandatului meu nici un stat nu va adera la UE fiindcă nici un stat nu îndeplineşte criteriile.
 
 
Dacă Turcia va adera vreodată asta nu se va întâmpla mâine la ora 11. Situaţia geopolitică este foarte complicată. Ce este important faţă de Balcanii Occidentali este ca perspectiva europeană să fie menţinută vie. Este regiunea cea mai ameninţată să-şi piardă stabilitatea. Însă prietenii noştri din Balcani trebuie să înţeleagă că liderii lor trebuie să rămână pro-europeni şi după ce pleacă de la mine din birou.
 
Ce poate face Comisia Europeană pentru combaterea corupţiei din România?
 
Corupţia este destul de mare în România, dar nu este singura ţară . Corupţia este un rău şi trebuie să luptăm prin toate mijloacele. De aceea am stabilit acest MCV. Trebuie asigurată separarea puterilor în stat.
 
Despre programul ERASMUS, Juncker a spus că acesta este unul dintre cele mai mari succese ale UE şi va continua fără să fie privat de constrângeri financiare. Îmi doresc ca acest program să fie extins şi la liceeni, ca aceştia să aibă posibilitatea de a studia în ţările europene pentru a simţi parfumul Europei. Până în present nouă milioane de studenţi au participat la programul ERASMUS şi un million s-au şi căsătorit, iar sute de mii de bebeluşi sunt fructul acestui program“, a răspuns Juncker.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO