Eveniment

JP Morgan: Situaţia politică din România poate afecta acordul cu FMI şi creşterea economică

JP Morgan: Situaţia politică din România poate afecta acordul cu FMI şi creşterea economică

Foto AFP

05.07.2012, 00:04 503

Evoluţiile politice din România ar putea afecta negativ creşterea economică şi programul cu FMI şi Comisia Europeană, iar riscul de derapaj al politicii fiscale este mare, potrivit unui raport al JP Morgan, cea mai mare bancă americană.

"Instabilitatea politică din România nu este «prietenoasă cu piaţa» şi are potenţialul de a se deteriora mai mult, chiar şi după alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că riscul de derapaj al politicii fiscale este mare şi acordul cu FMI şi Comisia Europeană este în pericol de deraiere", avertizează analiştii de la Londra ai JP Morgan.

Luptele politice interne au escaladat în ultimele săptămâni.

JP Morgan consideră că alegerile parlamentare vor duce, probabil, la un nou guvern USL (Uniunea Socialist Liberală), care se va concentra mai mult pe consolidarea controlului puterii decât pe implementarea reformelor şi stimularea creşterii economice.

"După două luni de la preluarea puterii, guvernul actual USL nu are încă o strategie pentru a ajuta economia suferindă, dar lupta lor pentru a controla instituţiile publice importante este fără precedent. În afară de declaraţiile de intenţie, am văzut de fapt o deteriorare a aplicării reformelor. În plus, execuţia bugetară a fost «slabă», indicând un risc ridicat de a nu îndeplini ţinta pentru întregul an", se mai arată în raport. Analiştii JP Morgan se declară îngrijoraţi că o majoritate puternică în Parlament a USL poate decide să denunţe acordul cu FMI/CE, aşa cum există voci în interiorul USL care se opun austerităţii şi cred că România ar trebui să meargă pe o cale diferită. Preşedintele Traian Băsescu a fost un puternic susţinător al acordului FMI/UE şi cu un nou preşedinte angajamentul ar fi incert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO