Eveniment

Jumătate de miliard de euro de la UE pentru POSDRU

Jumătate de miliard de euro de la UE pentru POSDRU

Autor: Iulian Anghel

05.10.2015, 00:04 160
România a încasat la sfârşitul săptămânii trecute 483 milioane euro, sumă aferentă rambursării de către Comisia Europeană a cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor europene finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 - 2013.

Astfel, programul cu cea mai slabă absorbţie dintre cele şapte programe structurale se îndepărtează cu un pas de un dezastru total: cu doar 1,1 miliarde de euro rambursaţi programului la 31 august, POSDRU s-a aflat multă vreme pe ultima treaptă a absorbţiei, cu doar 33% din fonduri rambursate dintr-un total alocat de 3,5 miliarde de euro între 2007 şi 2013.

Nici banii primiţi la finele săptămânii nu scoate programul de pe această ultimă poziţie pentru că, în total, POSDRU a primit 1,6 miliarde de euro, adică 45% din totalul fondurilor alocate.

Programul a fost multă vreme oprit de la finanţare, din cauza gravelor nereguli în gestionarea proiectelor finanţate de UE. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, acum Autoritatea de Management pentru POSDRU, din cadrul Direcţiei Generale Programe Capital Umam, a îndeplinit toate cerinţele Comisiei Europene de operare de modificări în sistemul de management şi de control.

Pentru deblocarea plăţilor pe POSDRU 2007 - 2013, măsură decisă de Comisia Europeană la începutul lunii septembrie, AM POSDRU şi organismele intermediare au verificat 1.250 de proiecte aflate în curs de implementare, potrivit sursei citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO