Eveniment

Kazahii vor acum acţiunile statului la Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa

03.10.2010, 23:55 25

Oficialii grupului kazah KazMunaiGaz, acţionarul majoritar alRompetrol, ar putea veni la Bucureşti să negocieze cu Guvernulrăscumpărarea acţiunilor pe care statul le-a primit la sfârşitulsăptămânii trecute în contul obligaţiunilor de 517 mil. euro de laPetromidia.

Kazahii au susţinut până acum că nu au bani să răscumpere întotalitate obligaţiunile în valoare de 571 milioane de euro, careau expirat la 30 septembrie, iar disponibilitatea lor de a cumpăraacţiunile ar putea arăta că doresc să transforme o datorie fixăîntr-un pachet de acţiuni a cărui valoare se poate negocia înfuncţie de rezultatele companiei şi de contextul de piaţă.
Calculul kazahilor este că vor putea răscumpăra mai ieftinacţiunile cedate statului român la preţul de 0,1118 lei (preţul lacare s-a realizat conversia obligaţiunilor în acţiuni). Pe Bursă,preţul acţiunilor RRC este în prezent de 0,0602 lei, adică lajumătate.

Kazahii au plătit anul acesta circa 78 mil. euro statului român,dintre care 54 mil. euro reprezintă o răscumpărare parţială aobligaţiunilor, iar 24 mil. euro reprezintă dobânda aferentăacestui an. Dacă kazahii nu ar fi realizat acea răscumpărareparţială de 54 mil. euro şi ar fi transformat toate obligaţiunileîn acţiuni, statul ar fi putut redeveni acţionar majoritar laPetromidia. Din acest motiv, Ministerul Finanţelor a insistat căRompetrol trebuie să răscumpere integral obligaţiunile sau să leconvertească integral în acţiuni, iar plata parţială din august arfi reprezentat de fapt opţiunea kazahilor pentru plata cash.

De cealaltă parte, kazahii au susţinut mereu că au şi opţiuneaplăţii parţiale.
"Noi respectăm în totalitate convenţia de emisiune aobligaţiunilor. Şi în convenţie, în capitolele 6 şi 9 semenţionează că avem dreptul de a răscumpăra parţial şi de aconverti parţial. Convenţia a fost aprobată prin Ordonanţa deUrgenţă a Guvernului nr. 118/2003 şi ratificată de ParlamentulRomâniei în 2005, prin legea nr. 89", a declarat Dmitri Grigoriev,directorul financiar al grupului Rompetrol.

Ordonanţa din 2003 (semnată de premierul Adrian Năstase şi deministrul finanţelor Mihai Tănăsescu) nu face nicio referire larăscumpărare parţială sau totală, iar convenţia de emisiune aobligaţiunilor pe care o invocă reprezentanţii la Rompetrol nu afost făcută niciodată publică.
Rompetrol Rafinare este evaluată în prezent pe Bursă la circa 300mil. euro, însă această evaluare nu mai este foarte relevantă, dincauza lichidităţii scăzute (kazahii au luat aproape toate acţiuniledin piaţă prin ofertă publică) şi din cauză că indicatoriifundamentali ai companiei se vor modifica semnificativ dupăconversia obligaţiunilor în acţiuni.
Prin această operaţiune, datoriile Petromidia vor scădea cu 517mil. euro, sumă care va trece în schimb la capitaluri proprii.Astfel, valoarea contabilă a Petromidia va creşte de la 72 mil.euro la sfârşitul lunii iunie la circa 590 mil. euro, din careparticipaţia statului, de 44,69%, ar fi evaluată la 263 mil.euro.
Guvernul a anunţat că va ataca în instanţă deciziile AGA de laRompetrol Rafinare privind conversia obligaţiunilor în acţiuni.ANAF a pus la începutul lunii septembrie sechestru asigurător peactivele rafinăriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO