Eveniment

Klaus Iohannis, prezent la cea de a 27-a Întâlniri a Saşilor transilvăneni, la Sibiu: "Mesajul fundamental al istoriei saşilor transilvăneni este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunţa niciodată la lupta pentru libertate.

Klaus Iohannis, prezent la cea de a 27-a Întâlniri a...

Autor: Dana Stanila

05.08.2017, 12:51 371

"Mesajul fundamental al istoriei saşilor transilvăneni, pe care-l rostesc piatra cetăţilor, cărţile, tradiţiile muncii şi portului, este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunţa niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viaţa respect faţă de celălalt, să preţuim solidaritatea şi toleranţa. Istoria multiseculară a saşilor din Transilvania ne arată că libertatea oamenilor este resursa vitală şi cea mai importantă energie de dezvoltare a comunităţilor. Din păcate, totalitarismele secolului trecut au pus sub semnul întrebării, până la anulare, libertatea şi identitatea comunităţii săseşti din Transilvania, ca de altfel şi a celorlalte minorităţi şi a majorităţii româneşti", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a subliniat faptul că hainele tradiţionale săseşti au ajuns să se găsească doar în muzee, prezenţa comunităţii reducându-se doar la conservarea patrimoniului cultural.

"Straiele tradiţionale săseşti - care au dat timp de secole strălucire ceremoniilor de confirmare – se văd din ce în ce mai rar, deseori doar ca piese de muzeu. În multe locuri prezenţa comunităţii săseşti s-a redus doar la conservarea patrimoniului cultural al acesteia", a mai spus Iohannis.

Iohannis a apreciat prezenţa numeroasă a tinerilor şi copiilor la eveniment.

"Sunt bucuros să văd alături de seniori mulţi copii şi tineri. Prezenţa lor este dovada că noile generaţii văd în Transilvania nu doar regiunea de unde provin părinţii lor, dar şi un loc care îi interesează, pentru că de aici le vine identitatea. Acum 900 de ani, strămoşii voştri au găsit în Transilvania oportunitatea unei vieţi în credinţa lui Dumnezeu şi în libertate", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea celei de a 27-a Întâlniri a Saşilor transilvăneni, de la Sibiu, care se desfăşoară sub deviza „În lume acasă, cu inima în Transilvania”. La evenimentul organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania şi de Asociaţia Comunităţilor Săseşti din Germania participă reprezentanţii acestei comunităţi din România şi din ţări precum Germania, Austria, SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO