Eveniment

Kremlin: Putin, "pe deplin mobilizat" să lupte împotriva ameninţării reprezentate de Turcia

Kremlin: Putin, "pe deplin mobilizat" să lupte...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

28.11.2015, 19:53 5207

Preşedintele rus Vladimir Putin este pe deplin mobilizat să lupte împotriva a ceea Kremlinul consideră o ameninţare fără precedent din partea Turciei, în urma doborârii unui avion rus de război de către un avion turc de tip F-16, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, relatează Reuters online.

În declaraţii care subliniază cât de furios este în continuare Kremlinul din cauza incidentului, Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, a catalogat comportamentul forţelor aeriene turce drept o "nebunie absolută" şi a apreciat că modul în care Ankara a gestionat ulterior criza îi aminteşte de "teatrul absurdului".

"Nimeni nu are dreptul să doboare, ca un trădător, un avion rus pe la spate", a declarat Peskov pentru emisiunea "Ştirile de sâmbătă", catalogând probele prin care turcii vor să arate că bombardierul rus de tip Su-24 a încălcat spaţiul aerian al Turciei drept "desene animate".

Alt semn al tensiunilor de după doborârea avionului rusesc, marţi, şi uciderea unuia dintre piloţi, este faptul că Ministerul turc de Externe i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii turci să-şi amâne toate călătoriile neesenţiale în Rusia.

Peskov a declarat că această criză l-a determinat pe Putin, ai cărui miniştri pregătesc măsuri de retorsiune împotriva Turciei, să se "mobilizeze" în modul în care o armată o face în perioade de tensiuni.

"Preşedintele este mobilizat, pe deplin mobilizat, mobilizat în măsura în care circumstanţele o cer", a subliniat Peskov.

"Circumstanţele sunt fără precedent. Mănuşa aruncată Rusiei este fără precedent. Atunci, natural, reacţia este pe măsura ameninţării", a continuat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Turcia nu îşi va cere scuze pentru doborârea avionului rusesc, dar a declarat sâmbătă că incidentul l-a întristat şi că summitul pe tema modificărilor climatice de la Paris ar putea să reprezinte o şansă pentru repararea relaţiilor cu Moscova.

"Confruntarea nu va aduce fericire nimănui. Tor atât cât de importantă este Rusia pentru Turcia, este Turcia importantă pentru Rusia", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, în oraşul Baliksehir (vest).

Peskov a spus că Putin este la curent cu solicitarea turcă de a se întâlni cu Erdogan în marja Conferinţei de la Paris, dar nu a oferit niciun iniciu dacă o asemenea întâlnire va avea loc sau nu.

El a dezminţit informaţii din presa turcă potrivit cărora Moscova şi Ankara au încheiat un acord prin care avioanele lor să nu mai zboare în zona frontierei siriano-turce, afirmând că relaţiile militare între cele două ţări au fost întrerupte, iar un "telefon roşu" menit să fie folosit pentru a evita neînţelegeri între piloţii ruşi şi turci a fost demontat.

Potrivit agenţiei ruse de ştiri Tass, Peskov a vorbit şi despre modul în care fiul lui Erdogan are un "anumit interes" în industria petrolieră. Putin a declarat că petrol de pe teritoriul sirian aflat sub controlul Statului Islamic (SI) se îndreaptă către Turcia.

Erdogan a evocat o calomnie şi a cerut oricui face asemenea acuzaţii să-şi susţină vorbele cu probe.

Peskov a mai declarat că a "notat" că noul ministru turc al Energiei, Berat Albayrak, este ginerele lui Erdogan.

El a adăugat că până la 200.000 de cetăţeni turci s-ar putea afla pe teritoriul rus. "Ceea ce este important este ca toată lumea care este capabilă să îşi folosească influenţa pentru a garanta cel puţin o anumită predictibilitate în tiparul comportamental al Turciei", a îndemnat Peskov.

"Avioanele ruseşti nu ar trebui să fie doborâte niciodată", a avertizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO