Eveniment

La BNR nu se aplica legea salarizarii unice

22.05.2009, 00:00 256

Angajatii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nu vor intra sub incidenta legii salarizarii unice la care se lucreaza in prezent si care va fi finalizata pana la sfarsitului lunii iunie, a declarat pentru ZF Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
„Guvernul a decis ca Banca Nationala a Romaniei sa nu intre in categoria institutiilor care vor fi afectate de legea unica a salarizarii", a spus Mocanu.
Premierul Emil Boc a precizat in urma cu doua zile ca angajatii din agentiile de reglementare si structurile de supra­veghere finantate din surse proprii vor intra sub incidenta legii unice a salarizarii. „Avem nevoie de o singura lege a salarizarii personalului bugetar. Toate persoanele care sunt platite din fondul public, direct sau indirect - nu acceptam formule de genul «venituri proprii, legi speciale»", a spus Boc.
Ministrul muncii Marian Sarbu a prezentat saptamana trecuta in Guvern o nota potrivit careia angajatii a 11 institutii finantate integral din venituri proprii, printre care Au­to­ritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Au­to­­ri­­tatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CAS) sau Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), nu ar fi intrat sub incidenta legii unice a salarizarii. Pe lista nu figura Banca Nationala. Mocanu a precizat ca s-a decis la nivel guvernamental ca angajatii din cele 11 institutii sa fie inclusi in prevederile legii salarizarii.
Consilierul BNR Adrian Vasilescu declara recent pentru ZF ca, in privinta salarizarii, Banca Nationala se supune reglementarilor Bancii Centrale Europene (BCE), nefiind o institutie bugetara, alimentata de la buget. „BNR nu este o institutie bugetara. Salariatii BNR nu sunt platiti de la buget. BNR are independenta institutionala si financiara in raport cu celelalte institutii ale statului ca o ce­rinta obligatorie preva­zuta prin statutul sistemului european al bancilor centrale si prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht vizand uniunea economica si monetara. Salariatii BNR nu sunt functionari publici. Guvernatorul BNR face parte dintr-o institutie care are un sistem unic de salarizare", a spus Vasilescu.
Legea salarizarii unice va viza 1,38 milioane de salariati din sistemul bugetar si va functiona pe baza unei grile in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 15.

Cititi luni in ZF un interviu cu Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO