Eveniment

Reorganizarea spitalelor: ce impact va avea dispariţia celor 180 de spitale din statisticile Ministerului Sănătăţii

La finalul anului 180 de spitale vor dispărea din statistici. Vor fi condiţii mai bune în cele rămase?

Autor: Ioana David

03.02.2011, 19:14 80

Ministrul Sănătăţii propune ca 71 de spitale să fie reprofilateîn cămine pentru bătrâni şi centre de permanenţă, în timp ce alte111 unităţi urmează să fie comasate, adică să devină secţiiexterioare ale altor unităţi deja existente, de dimensiuni maimari. În total, 182 de spitale urmează să dispară ca şi entităţijuridice din statistici, ceea ce va însemna economii de 20 mil. lei(4,7 mil. euro).

Cu toate acestea, măsura de reorganizare a circa jumătate dintrecele peste 450 de spitale româneşti este una dintre cele maiimportante din ultimii ani. Deşi fondurile alocate sănătăţii,inclusiv pentru spitale, s-au dublat în ultimii ani, calitateaactului medical nu s-a îmbunătăţit, iar sistemul a fost zguduit detragedii precum cea de la Maternitatea Giuleşti când şasenou-născuţi au murit într-un incendiu după ce au rămasnesupravegheaţi. Cu această ocazie au ieşit la iveală cazuri demanageri care stau de mai bine de 20 de ani la conducerea unorspitale.

"Achiziţiile centralizate la nivelul mai multor unităţi înseamnăpreţuri mai mici, pentru că atunci când se cumpără mai mult,costurile sunt mai mici", a spus Cseke Attila, ministrulsănătăţii.

Ministerul a lansat ieri în dezbatere publică lista unităţilorpe care le propune spre comasare şi reprofilare, din care rezultăcă unităţile specializate pe un anumit segment din oraşe mari vordeveni secţii ale spitalelor judeţene, în timp ce spitalelemunicipale din oraşe mici sau comune vor fi transformate în căminepentru bătrâni sau centre de permanenţă.

Centrele de permanenţă sunt unităţi în care medicii de familieasigură servicii în afara consultaţiilor din cabinetul propriu. Elefuncţionează de câţiva ani, însă nu există obligativitatea cafiecare medic de familie să se arondeze unui astfel de centru.Ministerul Sănătăţii vrea să modifice legislaţia şi să obligemedicii de familie să ofere consultaţii în acest centre.

Ce efecte au măsurile anunţate

Prin reorganizarea celor 182 de unităţi sanitare MinisterulSănătăţii spune că se va renunţa la 560 de funcţii de conducere,ceea ce pentru buget va însemna o economie de 20 mil. lei (4,7 mil.euro) şi că 4.800 de paturi vor ieşi din circuit.

ANALIZĂ Mediafax: Reorganizarea spitalelor - reformă şi reduceri decosturi sau sursă de noi probleme însistem

În 2009 în România existau aproape 140.000 de paturi din spital(inclusiv centre de sănătate), potrivit datelor Institutului deStatistică.

Pe de altă parte, funcţiile administrate din domeniul sanitarsunt în număr de 25.900, iar totalul angajaţilor este de 223.600,conform datelor anunţate ieri de minister.

Cseke a precizat totuşi că unităţile au un buget care reprezintă2,8% din bugetul total al spitalelor, care se ridică la aproximativ7 mld. lei (1,7 mld. euro). Conform datelor prezentate, în Româniaexistă 25 de cămine pentru bătrâni.

Ministerul a anunţat că propunerile privind spitalele au venitca urmare a unei analize pe care instituţia a făcut-o împreună cudirecţiile de sănătate publică (prin care acţionează înjudeţe).

În ceea ce priveşte autorităţile locale, care administrează mareparte din spitalele din România, ministerul afirmă că a primitunele propuneri, dar nu toate consiliile locale au înaintat astfelde sugestii.

Ce spun spitalele vizate de comasare

Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de UrgenţăBucureşti, spune că dacă unitatea pe care o conduce va preluaInstitutul Hociotă, acesta din urmă nu îşi va pierde specificul,acela de unitate specializată în ORL.

"Ne vom uita să găsim puncte comune astfel încât să facem treabăbună şi avem o structură solidă", a spus Cârstoiu. SpitalulUniversitar are 1.200 de paturi, un buget lunar de aproximativ 20,3mil. lei (4,7 mil. euro) şi este unul dintre cele mai mari dinţară. Pe de altă parte, Institutul Hociotă are în jur de 400 depaturi şi un buget lunar de 1,4 mil. lei (330.000 de euro).

"Nu cred ca pe undeva în Europa sau în State Unite să existespitale monodisciplinare cu 400 de paturi", a mai spus Cârstoiu. Ela adăugat că din punctul de vedere managerial va fi o greutateintegrarea celor două unităţi, dar că distanţa dintre unităţi nueste o problemă.

Într-un memoriu postat pe site-ul propriu şi semnat deconducere, Institul Hociotă se declară împotriva comasării şiargumentează prin reputaţia câştigată în cei 35 de ani defuncţionare şi prin faptul că medicii de aici au un grad mare despecializare.

Ce spun şefii medicali şiautorităţile locale despre reorganizareaspitalelor

8.000 € cheltuieşte statul pentru un student lamedicină

Anual de pe băncile facultăţilor de medicină din ţară ies în jurde 4.000 - 5.000 de studenţi, iar pentru fiecare statul cheltuieşte8.000 de euro (în cei şase ani de facultate), potrivit estimărilorColegiului Medicilor şi reprezentanţilor Universităţii de Medicinăşi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Cât te costă un spitalromânesc privat şi cât plăteşti lastat

"România a devenit cel mai mare exportator de medici din UniuneaEuropeană. Am împânzit Europa cu cadre medicale româneşti", a spusIonel Sinescu, prorector al UMF Carol Davila.
Potrivit statisticilor Colegiului Medicilor, în ultimii trei anidin România au plecat peste 8.000 de medici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO