Eveniment

La investitii de peste 30 de milioane de euro, ajutoare de stat de 28 de milioane de euro

07.12.2008, 19:22 44

Companiile care vor investi peste 30 mil. euro intr-un proiect ce presupune angajarea a cel putin 300 de persoane vor primi, din 2009, fonduri bugetare nerambursabile de pana la 28 mil. euro pentru sustinerea activitatii, conditia fiind sa mentina investitia timp de minimum cinci ani.

Pentru companiile care vor investi in apropierea Bucurestiului, regiune mai dezvoltata comparativ cu alte zone ale tarii, vor fi acordate fonduri nerambursabile de pana la 22,5 mil. euro, au declarat surse guvernamentale.
Facilitatile sunt incluse intr-o noua schema de ajutor de stat, elaborata la recomandarea Consiliului Concurentei si care urmeaza sa fie transmisa spre informare Comisiei Europene de catre Ministerul Economiei si Finantelor.
Noua schema de ajutor de stat va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2009, dupa ce va fi aprobata prin hotarare de guvern.
Pentru a primi bani nerambursabili de la bugetul de stat, companiile pot investi in toate sectoarele de activitate, cu exceptia agriculturii, industriei extractive si prelucratoare, furnizarii de energie electrica si termica, transport si depozitare.
Ajutorul de stat va fi acordat doar pentru infiintarea ori extinderea unei unitati, diversificarea productiei pe noi piete sau schimbarea fundamentala a ansamblului procesului de productie a unei unitati existente.
Banii vor fi alocati doar daca solicitarea este depusa inainte de inceperea lucrarilor.
"Ajutorul de stat va fi acordat in perioada 2009-2013, in limita intensitatii maxim admisibile, si consta in alocarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor, a unor sume nerambursabile. Guvernul estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, de aceasta facilitate vor beneficia 70 de companii, cu un numar mediu anual de beneficiari de 14 investitori", au afirmat sursele citate.
Bugetul total prevazut pentru aceasta schema de ajutor de stat este de un miliard euro, cu alocatii medii anuale de 200 mil. euro, pe parcursul celor cinci ani.
Potrivit surselor citate, Ministerul Economiei si Finantelor va aloca in acest sens, prin Legea bugetului de stat, cate 300 de milioane de euro echivalent in lei in 2009 si 2010, 200 mil. euro in 2011 si cate 100 de milioane de euro in 2012 si 2013.
 
Cum isi ajuta AVAS firmele
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va acorda imprumuturi companiilor din portofoliu cu probleme de lichiditate, va garanta contractarea de credite de catre acestea si va esalona datoriile societatilor pe o perioada de maximum cinci ani, pentru a limita efectele crizei economice. Creditele vor fi acordate sau garantate cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate catre "societati sanatoase" si in special cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana, conform unei ordonante de urgenta aprobata in ultima sedinta de guvern. Fondurile pentru sprijinirea financiara a companiilor vor fi puse la dispozitia AVAS de catre Ministerul Economiei si Finantelor. La cererea temeinic justificata a companiilor, AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor pot acorda inlesniri la plata constand in esalonari pe o perioada de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligatiile fiscale restante, cat si pentru creantele fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO