Eveniment

La loc comanda. Firmele vor plati impozit pe profit ca si pana acum, nu anticipat. Cum comentati?

La loc comanda. Firmele vor plati impozit pe profit ca si pana acum, nu anticipat
02.03.2010, 23:18 140

Finantele s-au gandit, dupa doar doua luni de la inceputulanului, sa renunte la aplicarea din 2010 a sistemului platiloranticipate de impozit pe profit in cazul companiilor, bulversandmediul de afaceri si "calculele" facute de contabilii firmelor incade la finalul anului trecut.

Incepand cu 2010, companiile ar fi urmat sa aplice sistemulplatilor anticipate de impozit pe profit, care a fost practicat inanii precedenti doar de banci, conform Codului fiscal invigoare.

"In 2010 nu se va plati impozitul anticipat pe profit. Am avut odiscutie cu ministrul finantelor si in cadrul modificarilor pe carele vom avea la Codul fiscal, vom pastra si pentru 2010 aceastaprevedere de a nu se plati anticipat impozitul pe profit, tinandcont de contextul economic in care ne aflam si pentru a sprijinimediul de afaceri", a spus ieri premierul Emil Boc. Potrivitinformatiilor ZF, exista companii care au avut pe final de an incasari mai mari si s-au gandit, impreuna cu contabilii,pe ce an sa inregistreze tranzactia. "A venit contabila disperatala mine, intrebandu-ma cand sa inregistreze suma mare incasata indecembrie", a spus un om de afaceri. Daca s-ar fi aplicat sistemulplatilor anticipate, firmele ar fi trebuit sa declare si efectuezetrimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profitanual, reprezentand 25% din impozitul datorat pentru anul 2009 candcastigurile au fost puternic subtiate de criza economica ,actualizat cu inflatia din decembrie. In conditiile in care nu seaplica platile anticipate, companiile vor achita impozit peprofiturile realizate efectiv in 2010, an in care se estimeaza caeconomia va reveni in teritoriul pozitiv.

"Masura nu va avea un impact negativ. Noi credem ca va avea unusor impact pozitiv asupra incasarilor bugetare. Speram ca anul2010 sa fie ceva mai bun. Ar trebui sa incasam ceva mai mult decatanul trecut. Companiile nu vor plati impozite la nivelulprofiturilor din 2009, ci la cele din 2010", a declarat pentru ZFGheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

In bugetul pentru 2010 au fost programate incasari din impozitulpe profit de 11,5 mld. lei, in crestere cu 2% fata de sumelecolectate anul trecut, in ipoteza generalizarii sistemului platiloranticipate.

In timp ce pentru incasarile din impozitarea profiturilorbancilor se estimeaza o dublare in 2010, la 1,2 mld. lei, lanivelul companiilor Finantele au programat venituri din impozitareaprofiturilor in scadere cu 3,6%, la 10,3 mld. lei.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceridin Romania, sustine ca Guvernul nu ar fi avut interesul sa apliceo astfel de masura.

El adauga ca ceea ce este foarte grav este impredictibilitateacadrului legal.

Ce spun consultantii fiscali

Emilian Duca, partner Tax Consulting BDO Tax, apreciaza caproblema nu o reprezinta platile anticipate in sine, carereprezinta o evolutie in linie cu celelalte state, ci doua aspectecare nu au fost luate in considerare de Ministerul Finanteloratunci cand a modificat Codul fiscal anul trecut.

"Un aspect este eliminarea impozitului minim generalizat pentrusocietatile care au pierderi sau profituri mici. O alta problemaeste o procedura de eliminare sau reducere a platilor anticipate incazul in care in anul curent se inregistreaza pierderi sau un nivelmai scazut al profitului", a precizat Duca.

El apreciaza ca declaratiile de acest gen nu reprezinta nimicdaca nu sunt urmate de fapte.

"Desi cererea eliminarii impozitului minim este una legitima,consider ca o noua modificare a legislatiei fiscale, la doar catevaluni de la inceperea anului, nu este de bun augur. Mai ales ca inrelatia cu FMI-ul ne-am angajat sa modificam si Codul de procedurafiscala pana in iunie."

Duca spera ca modificarea Codului fiscal sa se refere exclusivla eliminarea impozitului minim, iar celelalte modificari sa fieimplementate de la 1 ianuarie 2011.

Ce avantaje au platile anticipate

Propunerea platilor anticipate pe profit a venit de mai multiani din randul consultantilor fiscali, pentru a evita un volum demunca suplimentara si inutila. Practic, companiile au de calculatde patru ori pe an profitul impozabil, in timp ce prin introducerea platiloranticipate pe profit, s-ar fi calculat o singura data, iar lainchiderea anului s-ar fi facut regularizarea.

"Era o munca destul de mare de care credeam ca am scapat. Dar separe ca nu. Se procedeaza si acum asa cum s-a procedat intotdeauna,in stilul romanesc: potrivim din mers printr-o alta ordonanta deurgenta. Este trist", considera Gabriel Sincu, partener specializatpe consultanta fiscala la firma Mazars.

Marius Ionescu, Partner, NNDKP Tax Advisory Services consideraca avantajul major al sistemului de plati anticipate consta ineliminarea cheltuielilor cu intocmirea declaratiilor de impozit peprofit trimestrial.

Pe de alta parte, el sustine ca dezavantajul major ar fi unefect negativ de flux de numerar pentru contribuabilii care platescimpozit in plus, cu atat mai mult cu cat acest impozit va trebuirecuperat de la bugetul de stat si din pacate in aceasta perioadasumele platite in plus se recupereaza greu si cu intarzieriimportante, in ciuda eforturilor pe care autoritatile ANAF le facin aceasta directie.

"In situatia in care 2010 va fi un an mai prost ca 2009,contribuabilii ar plati bani in plus la bugetul de stat, pe carevor trebui apoi sa ii recupereze. Pe de alta parte, in situatiainversa, contribuabilul e avantajat. Situatia fiecarui contribuabilva fi diferita in mod evident", apreciaza Ionescu.

Maria Grapini, director la firma de textile Pasmatex Timisoara,este unul dintre oamenii din afaceri care a sustinut anulareaacestei masuri pentru anul 2010.

"Nu stiu cine ar fi fost fericit cu aceasta masura. Cine spuneca profiturile vor fi mai mari anul acesta? Industria e la pamant.S-a adunat ca un bulgare de zapada tot ce au facut prost(guvernantii n.r.). Iar acum degeaba declara ca nu vor majorataxele si impozitele, din moment ce anul trecut, intr-un an decriza, au fost introduse noi poveri fiscale. Sa nu uitam ca domnulPogea a marit CAS-ul in februarie 2009, iar in primavara anuluitrecut a introdus nedeductibilitate pe cheltuielile cucombustibilul si cu reparatia mijloacelor fixe. Acestea au ramaspana acum", spune Grapini.

Insa in randul altor companii mari, sentimentul general era cavor avea un impact pozitiv pe cash-flow, iar statul ar aveaincasari mai mici decat ar fi putut sa aiba. "Este o metoda de aface rost de niste bani mai rapid la bugetul statului decat saamane incasarea impozitului pe profiturile obtinute anul acestapentru luna aprilie 2011 (cand urma sa se faca regularizarean.r.)", mai spune Sincu.

Si Duca apreciaza ca prin sistemul platilor anticipate s-ar firedus volumul mare de munca. "Sistemul se foloseste in Occident.Simplifica foarte mult lucrurile. Stii de la inceputul anului ceplati ai de facut si la sfarsitul anului se face regularizarea.Exista o predictibilitate. Sistemul platilor anticipate este multmai confortabil. Bancile lucreaza pe acest sistem si nu se plang",a spus Duca, precizand ca problema este de fapt impozitulminim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO