Eveniment

La mulţi ani România! La mulţi ani tuturor românilor, indiferent unde vă aflaţi! Cum arată astăzi harta economică a României şi ce loc ocupăm în Europa, în funcţie de 100 de indicatori

01.12.2014, 00:00 2351

Romania sarbatoreste astazi 96 de ani de la Marea Unire. Ziarul Financiar ureaza tuturor romanilor "La multi ani!" de Ziua Nationala a Romaniei, indiferent unde sunt ei. Scrieţi-ne de ce iubiţi România!

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat din 2000 încoace, în 14 ani deci, vedem o Românie care a traversat o perioadă bună de nouă ani de creştere economică neîntreruptă şi nimeni nu bănuia ce avea să urmeze

La capitolul macro, evoluţia se vede şi acolo – de la un PIB de 40 de miliarde de euro în 2000, s-a ajuns la unul estimat nominal la 150 de miliarde de euro. Este drept că au trecut aproape 15 ani de atunci, timp în care din România au plecat vreo trei milioane de oameni, ceea ce ridică grave semne de întrebare asupra viitorului.

Exporturile au crescut şi ele de la 11 miliarde de euro în 2000 la 50 de miliarde în 2014 cât se estimează (49,5 mld. în 2013). Dar asta se întâmplă şi pentru că o singură uzină, Dacia Piteşti, care produce acum 320.000 de maşini pe an faţă de 55.000 în 2000, face 10% din exporturile ţării. Din astfel de cifre trebuie să vină, prin urmare, deciziile de politică economică. Pentru că, ajutând prin construirea de autostrăzi, un producător care face 10% din exportul ţării şi 3% din PIB-ul ei, ajuţi de fapt ţara.

În unele lucruri România a evoluat, în altele a stagnat. România s-a reîntors la numărul de maşini noi vândute acum aproape la nivelul anului 2000, de 70.000 de bucăţi, după ce în anii de bum se vindeau 145.000 de maşini noi. Producţia de oţel s-a prăbuşit la 3 milioane de tone anual, de la vârful de şase milioane de tone din 2004, ceea ce arată că industria suferă aici şi afară. Volumul investiţiilor străine s-a redus şi el grav, în vremea crizei, la un nivel anticipat de 2 miliarde de euro anul acesta, de la un vârf de 10 miliarde de euro, în 2008. De asemenea, dacă în 2000 plăteam pe litrul de benzină 1,13 lei, iar în 2009 3,75 lei, acum plătim 6 de lei. O pâine era 50 de bani, acum este un leu, Este adevărat că, la mijloc, a fost şi inflaţia sau cursul de schimb, dar peste toate de mai sus au „planat“ inflaţia şi cursul, uneori cu influenţă bună, alteori nu.

Mai jos vedeţi un tablou al economiei româneşti, aşa cum se prezintă la finalul anului 2014. Click pe grafic pentru imaginea mărită

În ceea ce priveşte poziţia în Europa, România ocupă locul I în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, la viteza de descărcare pe internet şi la rata de creştere a producţiei de maşini – acestea sunt doar trei domenii la care România primeşte punctaje maxime prin comparaţie cu celelalte state ale UE

Pe de altă parte, România ocupă o poziţie fruntaşă şi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le face pentru construcţia de autostrăzi: pentru un kilometru de autostradă statul român a reuşit să cheltuiască 23 de milioane de euro, în timp ce statul bulgar are un cost de 2 mil. euro pentru fiecare kilometru construit de autostradă - acesta fiind cel mai scăzut cost la nivelul ţărilor membre ale UE.

n materie de fonduri europene, statisticile arată că, la şapte ani de la intrarea în Uniunea Europeană, România a reuşit să atragă doar o treime dintre cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie în perioada 2007-2013. Polonia, de exemplu, singurul stat care a evitat recesiunea în toţi anii crizei financiare, a avut un grad de absorbţie de circa 60% a fondurilor structurale.

Deşi are cea mai mare viteză de descărcare a datelor de pe internet din Europa, România stă mai prost decât alte state europene la capitolul ponderii gospodăriilor care au internet fix de mare viteză. Dacă în Belgia sau Olanda ponderea este de peste 97%, în România doar 63% din gospodării au internet fix de mare viteză.

În ceea ce priveşte clasamentele în domeniul industriei, datele centralizate de ZF arată că România este pe locul 16 în topul celor mai mari producători de oţel din Europa, cu o producţie de 3,2 milioane de tone de oţel brut.

Citiţi mai mult despre unde este România în Europa? 100 de indicatori care arată poziţia României faţă de celelalte state din UE

Ziarul Financiar a lansat pe 26 noiembrie, suplimentul România 5%, primul atlas al businessului românesc, sub forma a şapte hărţi care oferă, pentru prima dată în presă, o imagine grafică a economiei româneşti. Construcţia reprezintă de fapt o mapă de lucru ce ar trebui să stea pe masa celor care construiesc politicile publice dar şi a managerilor din privat.

După o creştere marginală în ultimii ani şi cu o administraţie pe care clasa de business nu se poate baza, România are nevoie de un plan pe termen lung.

La 25 de ani de la Revoluţie, România are un PIB per capita la o cincime faţă de statele din Vestul Europei, o creştere economică estimată la 2,2%, doar două companii cu acţionariat local în top 100 exportatori, jumătate din populaţia aptă de muncă angajată, şi un sistem de educaţie şi sănătate în cădere liberă.


Antreprenorii abia mai pot fi identificaţi pe harta businessului local, iar resursele au ajuns să fie exportate sub formă brută, în timp ce în domeniul resurselor umane România a ajuns un simplu furnizor de forţă de muncă necalificată.

În aceste condiţii, Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% creştere economică“, prin care a mobilizat clasa de business autohtonă -antreprenorii şi companiile Ð pentru a crea o platformă de relansare economică, obiectivul fiind de a pune pe masă un plan coerent de măsuri ce ar asigura convergenţa economiei româneşti şi trecerea la euro în 2019.

Citiţi mai mult despre atlasul economic al României aici

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO