Eveniment

Laboratoarele private din curtea spitalelor de stat piratează lipsa de interes a directorilor pentru a se dota cu RMN-uri şi aparatură de analiză medicală. „Nu înţeleg de ce, de vreme ce plătesc asigurarea de sănătate, trebuie să scot alţi bani din buzunar“

Laboratoarele private din curtea spitalelor de stat...

Autor: Georgiana Mihalache

03.08.2017, 15:30 977

„Nu înţeleg de ce, de vreme ce plătesc asigurarea de sănătate, trebuie să scot alţi bani din buzunar“

În pofida faptului că pacienţii români plătesc asigurări de sănătate, iar bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-a dublat în ultimii opt ani, de la 14,6 mld. lei în 2008 la 28,8 mld. lei anul trecut, oamenii sunt puşi să plătească în inte­riorul spitalului pentru analizele medicale prin care li se stabileşte un diagnostic. Ministerul Sănătăţii spune că respon­sabi­litatea închirierii spaţiilor către operatori privaţi este a spitalelor de stat, care, în baza unei legi care vizează reforma în sănătate, pot realiza venituri supli­mentare din închirerea unor spaţii me­di­cale. Pe de cealaltă parte, şefii spitalelor în care funcţionează labora­toare private spun că sunt nevoiţi să primească jucători privaţi, în contextul în care ministerul de resort nu asigură achiziţia unor echi­pa­mente medicale performante pentru investigaţiile medicale.

Sorin P., un pacient al Spitalului Municipal din Bucureşti, spune că a fost trimis pentru RMN (rezonanţă magnetică nu­cleară - n.red.) la un spital privat din ca­drul reţelei Regina Maria, unde a plătit circa 500 de lei pentru investigaţia me­di­cală. „Nu înţeleg de ce, de vreme ce plă­tesc asigurarea de sănătate, trebuie să scot alţi bani din buzunar“, a spus pa­cientul.

Datele de la Statistică arată că laboratoarele private s-au dezvoltat rapid în ultimii ani, de la 1.300 de centre în 2013 la 1.980 anul trecut. Numai în ultimii doi ani au apărut 530 de laboratoare private, în timp ce, în aceeaşi perioadă, labora­toarele de stat au avut un avans de doar 61 de centre. De fapt, sunt reţele întregi de laboratoare şi servicii de analiză private care se bazează în primul rând pe pre­zenţa în spitalele publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO