Eveniment

Laurian Lungu: Revenirea pe crestere a salariilor si a creditului va duce la accelerarea cresterii economice

Autor: Laurian Lungu

13.05.2011, 13:03 277

Dincolo de semnificatia statistica a cifrei avansuluiPIB, importanta este consolidareatendintei de crestere economica. Pana acum, avansul productieiindustriale a sustinut o revenire economica axata cu preponderentape cresterea exporturilor. Insa, pentru a inscrie crestereaeconomica pe o traiectorie stabila, aceasta situatie va trebui sase schimbe gradual in urmatoarele trimestre, iar consumul intern sacapete un aport mai ridicat la cresterea economica. Aceasta vadepinde in mod necesar de cresterea venitului disponibil alpopulatiei.

In primul trimestru al acestui an, salariul mediu real acontinuat sa scada, la fel ca si creditul neguvernamental.Schimbarea de tendinta in evolutia acestor variabile, asteptata intrimestrele urmatoare, creeaza premizele pentru accelerarearedresarii economice. Insa, in tot acest cadru, este necesara opromovare sustinuta a politicilor economice care stimuleazamotivatia de a munci. Dezechilibrele de pe piata fortei de muncas-au accentuat incepand cu a doua jumatate a anului trecut, de candatat numarul somerilor cat si cel al angajatilor scad inparalel.

Pe langa consumul privat, investitiile sunt de asteptat saconstituie o alta componenta a redresarii economice in perspectivatrimestrelor ce vin. Investitiile publice, in special cele carecofinanteaza fondurile europene, pot crea efecte pozitive deimprastiere in economie. Evitarea generarii unui ciclu politic inconjunctura alegerilor de anul viitor este esentiala pentruconsolidarea cresterii economice si intarirea stabilitatiimacroeconomice.

Laurian Lungu este Managing Partner,Macroanalitica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO