Eveniment

Leasingul a trecut de la vanzarea de credite la cea de masini

25.11.2009, 23:12 32

Piata de leasing financiar, estimata la o valoare a bunurilorfinantate de 1,25 mld. euro anul acesta, in scadere de la 4,8 mld.euro in 2008, a trecut de la vanzarea de credite la vanzarea demasini, spun managerii firmelor de top, care se obisnuiesc greu cuaceasta idee si sunt pesimisti pentru 2010.

"Situatia e critica si dura din perspectiva mea. Piata s-adezvoltat in anii trecuti fara control, am finantat excesiv. Defapt, am finantat la nivelul de dezvoltare al economiei la momentulrespectiv. Acum vindem masini, am vandut multe masini. Eu nu suntdin bransa asta. In loc sa facem ceva asemanator cu bankingul,vindem masini", a spus Claudiu Stanescu, director general al BCRLeasing, a doua companie din piata la sfarsitul anului trecut, incadrul Galei "Companii de leasing de top".

"Nu m-as fi asteptat in 2002 sa atinga piata 5 miliarde de euro,iar apoi sa scada atat de mult. Goana dupa targeturi a existat. Nude putine ori am incercat sa vindem oriunde, oricand si, mai ales,oricui. O dispersie intre finantarea de masini, echipamente si realestate poate era mai buna", admite Cornel Coca Constantinescu,presedintele Rom exterra Leasing, unul dintre jucatorii de taliemica. "Suntem nevoiti sa ne transformam in vanzatori deautovehicule."

Pentru anul viitor, sefii companiilor de leasing financiar seasteapta in cel mai bun caz sa atinga nivelul de anul acesta, insaeste posibil sa fie inregistrata in continuare o scadere.

"Ar fi o performanta sa se mentina anul viitor nivelul de anulacesta. In acest an, piata de leasing ar putea ajunge la maxim 1,5mld euro, in cel mai fericit caz, iar pentru 2010 nivelul ar puteafi chiar mai jos. Nimeni nu stie, sunt multe necunoscute in joc", aspus Dan Constantinescu, directorul executiv de vanzari alUniCredit Leasing, cea mai mare companie de profil.

Nici macar luna decembrie, care de obicei era una dintre celemai bune din an, nu va aduce nicio bucurie pentru firmele deleasing. "Facem promotii, eforturi, ne chinuim, dar in de cembrieanul acesta nu poate fi vorba de o luna a cadourilor", a mai spusConstantinescu.

De fapt, companiile de leasing nici nu mai sunt interesate safaca "new business".

"Focusul n-a fost anul acesta pe new business si nu va fi nicianul viitor. Ne concentram pe reduceri de costuri, pe proiectii debugete, pe restante, consolidari de portofolii, majorari decapital", spune Mihaela Mateescu, directorul general al RaiffeisenLeasing. Ea spune ca a vandut de la inceputul anului 500 de bunurirecuperate de la clienti si mai are 128 de bunuri reposedate scoasela vanzare pe site-ul propriu.

"Ne asteapta inca cateva luni cel putin dramatice, dar poateundeva in a doua parte a anului viitor sa apara un nivel destabilitate si predictibilitate", adauga Mateescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO