Eveniment

Legea amnistiei fiscale a trecut de Parlament şi merge la promulgare. Cine sunt beneficiarii

Din 4,5 mil. angajaţi în 2014, numărul persoanelor fizice a fost de 590.000, iar al persoanelor fizice independente de 58.000

Din 4,5 mil. angajaţi în 2014, numărul persoanelor fizice a fost de 590.000, iar al persoanelor fizice independente de 58.000

Autor: Iulian Anghel

25.06.2015, 00:05 5862
Camera Deputaţilor a aprobat ieri pro­iectul de lege privind anularea unor obligaţii fiscale stabilite de organele fiscale cu ocazia reîncadrării unor activităţi indepen­dente drept activităţi dependente.

Practic, obligaţiile de plată dictate de ANAF ca urmare a reîncadrării activităţilor independente în activităţi dependente până la data de 1 iunie vor fi şterse, guvernul, iniţiatorul măsurii, admiţând că normele legislative nu au fost foarte clare în momentul în care unele activităţi au fost înregistrate ca independente (beneficiind de unele scutiri fiscale) în loc de dependente.

Legea anulează obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării veniturilor din activităţi independente (PFA/PFI) şi în cazul reconsiderării unor venituri deductibile (diurnele şoferilor de transport internaţional sau ale veniturilor celor recrutaţi de agenţi de muncă temporară) ca activităţi dependente, obligaţii apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate (inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală).

Guvernul nu a estimat despre ce sume este vorba. Numărul persoanelor fizice autorizate înregistrate în 2014 a fost de 582.940, iar numărul persoanelor fizice independente active la sfârşitul anului trecut era de 58.211.

Ministrul finanţelor a susţinut că se caută soluţii pentru cei care au plătit.

Fiscul a reîncadrat în ultimul an multe venituri din PFA/PFI ca salarii şi a cerut celor în cauză (farmaciştilor, de pildă), retroactiv, diferenţa dintre obligaţiile plătite şi ceea ce socotea că trebuia plătit ca activitate dependent (salariu). Fiscul a reconsi­derat/reîncadrat veniturile realizate din profesii libere pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate în diverse domenii, de liber profesionişti (medici, arhitecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, evaluatori, executori judecătoreşti, avocaţi etc.) şi de unee persoane fizice plătite pe drepturilor de autor.

La aceast„ situaţie s-a ajuns după ce, în 2010, o lege a modificat regimul de impozitare a celor care obţin venituri din profesiile liberale şi a permis liber-profesioniştilor să desfăşoare activităţi „independente“ şi să beneficieze de o taxare a veniturilor încasate mai mică prin comparaţie cu cele plătite de salariaţi. Acum Fiscul spune că multe din aceste profesii nu sunt independente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO