Eveniment

Legea falimentului personal, protectie impotriva creditorilor. Bancherii sustin ca nu sunt vampiri sa vrea sangele clientilor, ci isi vor inapoi banii imprumutati. Cum comentati?

Legea falimentului personal, protectie impotriva creditorilor

Subiecte precum falimentul personal si riscurile insolventei au incins discutiile participantilor la seminarul ZF

24.09.2009, 19:00 400

Avocatii cer statului sa protejeze datornicii la banci intratiin imposibilitate de plata printr-o lege care sa reglementezefalimentul persoanelor fizice.

Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea&Asociatii,birou de avocatura specializat in faliment si insolventa, esteinitiatorul unui proiect legislativ menit sa reglementezeinsolventa persoanelor fizice, aflat in prezent in dezbatereparlamentara.

"O reglementare a insolventei persoanelor fizice este imperiosnecesara. Desi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflateintr-o stare de supraindatorare nu au niciun fel de protectie. Credca va fi bine si pentru banci, desi unii bancheri resping un astfelde proiect", a spus Piperea, in cadrul seminarului "Cum te poateproteja insolventa de creditori", organizat de ZiarulFinanciar.

El a adaugat ca Romania si Bulgaria sunt singurele state dinUniunea Europeana care nu au reglementat insolventa persoanelorfizice. Principalii beneficiari ai acestei legi vor fi persoaneledisponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu si aucontractat credite pe care nu le mai pot acoperi in prezent, precumsi bancile, care nu vor mai fi nevoite sa constituie provizioane peperioada procedurii de insolventa.

Cresterea costurilor de finantare precum si inrautatireasituatiei economice au pus presiune asupra capacitatii clientilorbancilor de a rambursa creditele. "Nu suntem vampiri, nu vrem savedem sange, dar datoriile trebuie platite", a spus Aureliu Ilin,director al Directiei comerciale pentru IMM-uri in cadrul BRD. Incadrul seminarului, participantii au mai dezbatut subiecte precumavantajele si riscurile insolventei, alternativele lainsolventa.

Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar in parteneriatcu compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers, BDOConti Insolvency, Piperea&Asociatii, Zamfirescu Racoti Predoiu,Vasile Deleanu si Asociatii, Stanescu, Milos, Dumitru&Asociatiisi Casa de Insolventa Transilvania.

Ce s-a discutat

  • Dezvoltatorii imobiliari sunt mai interesati de rezolvarearelatiei cu bancile decat de cumparatorii carora nu le livreazaapartamentele;
  • Cel putin jumatate din restructurarile de companii suntrealizate fara a se ajunge in instanta;
  • Administratorii firmelor pot raspunde penal daca nu deschid dinproprie initiativa procedura de insolventa, daca este cazul;
  • Afacerile de retail sunt in insolventa iminenta, ca urmare ascaderii vanzarilor cu pana la 70% pe unele piete;
  • In perioada ianuarie-august 2009 au fost deschise 15.000 dedosare noi de insolventa, mai multe decat pe tot parcursul anuluitrecut. Circa 40% dintre acestea au fost deschise la solicitareadebitorilor.

Deschiderea voluntara a insolventei:

Riscuri: perceptia negativa a mediuluide afaceri, constituita din teama de frauda; o majoritate acreditorilor poate schimba administratorul judiciar saulichidatorul; reprezentantii creditorilor nu trebuie sa justificevotul exprimat privind programul de reorganizare.

Avantaje: furnizorii de electricitate,gaz, apa sau telefon nu pot sista serviciile catre debitor;stoparea curgerii dobanzilor, a majorarilor de intarziere si apenalitatilor pentru creantele negarantate; recuperarea propriilorcreante cu scutirea platii taxelor judiciare de timbru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO