Eveniment

Legea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, contestată la Curtea Constituţională. „Legiuitorul trebuia să stabilească o direcţie de prevenţie ex-ante, iar nu o politică de sancţionare ex-post.”

Legea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii,...

Autor: Iulian Anghel

05.07.2018, 00:05 268
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), invocând mai multe motive de neconstituţionalitate. Neconstituţionalitate „extrinsecă” ar consta în încălcarea mai multor arti­cole din legea fundamentală, întrucât FSDI este organizat ca societate pe acţiuni, iar Curtea Constituţională a statuat în trecut că înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni nu poate fi făcută prin lege, ci prin decizie administrativă întrucât avem de-a face cu o operaţiune cu caracter individual. „Înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni trebuia realizată printr-un act al autorităţilor administraţiei publice cen­trale, iar nu prin lege. Aşadar, instituind prin lege înfiinţarea FSDI, Parlamentul a nesocotit dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Consti­tuţie în compo­nen­ta sa refe­ritoare la separaţia puterilor în stat.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO