Eveniment

Legea privind colectarea selectivă a deşeurilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Legea privind colectarea selectivă a deşeurilor a fost...

Autor: Dana Stanila

12.07.2017, 08:03 27618

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi o lege care modifică regimul deşeurilor, prin care se introduce obligativitatea colectării separate a unor categorii de deşeuri pentru producători.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 13 iunie OUG nr. 68/2016 pentru modificarea legii privind regimul deşeurilor, prin care se introduce obligativitatea colectării separate a unor categorii de deşeuri .

ATENŢIE! Începe ”urgia”: Cod portocaliu de vijelii şi grindină.

Declaraţie şoc a lui Erdogan la numai câteva zile după summitul G20

O echipă de români a creat softul primului magazin complet autonom din lume. Daniel Ilinca, Cornerstone Technologies: „Bucureştiul a devenit un hub în tehnologie, nu avem de ce să plecăm în America.“

Promoţie masivă a Ryanair: 250.000 de bilete pe 900 de rute, cu 9,99 euro

"Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.211/2011, în vederea transpunerii corecte şi complete a Directivei 2008/98/CE, alături de eliminarea obligativităţii existenţei Planurilor Regionale de Gestionare a Deşeurilor, întrucât structurile cărora li se adresează nu mai există (cele 8 regiuni de dezvoltare). Acesta dă posibilitatea aplicării principiului «plăteşte pentru cât arunci» de către autorităţile publice locale şi introduce obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie/demolări", potrivit raportului întocmit de Comisia de mediu şi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă, “pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare”, potrivit proiectului de lege.

Pentru a stimula colectarea separată a deşeurilor de la populaţie, autorităţile publice locale aplică ca instrument economic "plăteşte pentru cât arunci", iar operatorii economici care efectuează operaţii de colectare şi transport de deşeuri au obligaţia să livreze şi să transporte deşeurile numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de sortare, tratare, reciclare şi depozitare, mai spune acest proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO