Eveniment

Legea retrocedării va fi completată cu propunerile CEDO şi apoi trimisă Guvernului spre adoptare

Legea retrocedării va fi completată cu propunerile CEDO...

Autor: Roxana Pricop

09.04.2013, 17:53 457

Birourile permanente ale Parlamentului vor stabili mâine, 10 aprilie, data la care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe noua lege a retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a încheiat discuţiile cu specialiştii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) asupra proiectului de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate şi va decide, în şedinţa de miercuri, începerea procedurilor pentru angajarea răspunderii în Parlament.

"În cadrul discuţiilor, reprezentanţii CEDO au făcut mai multe propuneri în legătură cu proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, care, odată implementate, vor face legea eficientă şi uşor aplicabilă. Ulterior integrării acestor propuneri în proiectul de act normativ, acesta urmează să fie prezentat Guvernului spre adoptare", au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţie din subordinea primului-ministru responsabilă de retrocedări.

ANRP nu a precizat ce propuneri au făcut reprezentanţii CEDO. Potrivit proiectului de lege publicat pe website-ul ANRP, Guvernul vrea să înfiinţeze un nou fond naţional în care să pună cea mai rămas din avuţia statului: terenurile Institutelor şi Staţiunilor de Cercetare, ale Ministerelor şi pădurile. Mai exact, potrivit proiectului de lege de restituire a proprietăţilor propus de Guvernul Ponta, se va înfiinţa un Fond naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, administrat de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care îi va despăgubi pe foştii proprietari ai căror cereri nu pot fi retrocedateîn natură.Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie terenuri din fondul naţional sau le vor preschimba în bani, dar după 2017,în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO