Eveniment

Legea salarizarii unitare: Discrepantele uriase de start anuleaza salarizarea unitara. Cum comentati?

13.09.2009, 18:59 104

Discrepantele mari intre salariile din sistemul bugetar facaproape imposibila aplicarea legii salarizarii unitare in urmatoriicativa ani, o echilibrare a veniturilor salariale putandu-se faceabia in 2015 - intr-un scenariu optimist.

Dat fiind ca unul din principiile de baza de la care pornestelegea este ca nici un salariu nu va scadea, salariile mari vor stape loc si vor urca castigurile mici.

O solutie pentru scurtarea acestui proces ar putea fi reducereasalariilor foarte mari, care depasesc salariul presedintelui, insaniciun sindicat nu a luat in calcul o astfel de varianta.

"Nu ne-am gandit la o asemenea varianta, dar nici din punct devedere legal, acest lucru nu este posibil. Vorbim despre nistedrepturi deja castigate, care nu pot fi retrase", afirma MihaelaNeacsu, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din AdministratiaPublica (Publisind).

Spre exemplu, in cazul presedintelui Romaniei, care castiga inprezent 9.550 de lei pe luna, ar trebui sa treaca cel putin sapteani pentru ca salariul sau sa fie mai mare decat cel al sefuluiServiciului de Protectie si Paza (SPP), care castiga peste 13.750de lei pe luna si care ar urma sa stea pe loc in toata aceastaperioada. Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti si deperioada indelungata de timp care trebuie sa treaca pentru casalariile sa creasca, in urma aplicarii legii salarizarii unice insistemul bugetar. In cazul unui invatator debutant, o marire desalariu ar putea sa apara in trei ani de zile dupa aprobarealegii.

"Spre exemplu, un invatator debutant, cu coeficientul 1,35, careare in prezent un salariu de 1.065 de lei brut, va beneficia de ocrestere in momentul in care salariul minim pe economie va fi de800 de lei, lucru care s-ar putea intampla de-abia in 2013", spuneSimion Hancescu, prim-vicepresedinte al Federatiei SindicatelorLibere din Invatamant (FSLI).

Anexele din legea unica a salarizarii din sistemul bugetar arputea fi modificate inca noua luni de-acum incolo, sindicateleavand timp sa inainteze amendamente, potrivit unei decizii luatesambata in urma unei discutii intre sindicate si Guvern.

Printre nemultumirile sindicalistilor se mai numara diferentelemari intre coeficientii care le revin angajatilor din Politie, pede o parte, si a celor din Armata pe de alta parte sau nivelulscazut al coeficientilor pentru functionarii publici cu studiimedii.

Potrivit vicepresedintei Publisind, toate sindicatele au fost deacord sa picheteze sediul Parlamentului pe 15 septembrie, zi incare Guvernul isi va asuma raspunderea asupra legii salarizarii. Cutoate acestea, nu toate asociatiile sindicale au de gand saparticipe la greva generala, care ar putea avea loc pe 5octombrie.

"Vom uza de toate celelalte forme de prostest, in afara degreva. Totusi, vom participa la pichetarea de pe 15 septembrie",spune Toader Paraschiv, secretar general in cadrul SindicatuluiNational al Politistilor si Personalului Contractual.

Cati sunt, de fapt?

Contactati de ZF, reprezentantii Guvernului nu au putut raspundela intrebarea cate salarii exista peste cele ale presedinteluiRomaniei in sistemul bugetar. De asemenea, reprezentantii birouluide presa al Guvernului nu au putut oferi informatii cu privire lanumarul de oameni angajati pe categorii in sistemul bugetar, pemotiv ca aceste date nu sunt centralizate. Singura cifra oferita afost cea de 350.000 de angajati in educatie. Legea salarizariiunitare va afecta circa 1,4 mil. bugetari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO