Eveniment

Legea salarizării va fi schimbată „din temelii“, după alte 13 modificări şi 2 ordonanţe

22.07.2010, 23:44 926

Oficialii Ministerului Muncii au anunţat că până la sfârşitulanului va fi adoptată o nouă lege a salarizării în sistemulbugetar, deşi această lege este în vigoare de la începutul anului.Motivul? Aplicarea legii a eşuat pentru că nu a fost de la începutconcepută pentru a funcţiona.

Legea salarizării, elaborată la presiunea acordului cu FMI, afost discutată timp de câteva luni anul trecut de sindicate,patronate şi de reprezentanţii Ministerului Muncii şi a avut celpuţin 13 variante înainte ca Executivul condus de Emil Boc să îşiasume răspunderea pe proiectul legislativ (în luna septembrie).Legea ar fi trebuit să afecteze 1,4 milioane de salariaţi dinsistemul bugetar şi să funcţioneze pe baza unei grile deierarhizare în care raportul între salariul minim pe economie şicel mai mare salariu din sistemul bugetar să fie de maximum 1 la12, unde 12 este nivelul salarial al preşedintelui României.

"Efectul general pe care l-a produs legea salarizării a fost căcei care au avut salarii mari le-au avut şi mai mari, iar cei cusalarii mai mici au avut salarii şi mai mici", susţine PetruDandea, vicepreşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Reprezentanţii sindicatelor spun că noua lege "va fi schimbatădin temelii" şi că legislaţia aflată în vigoare de la începutulacestui an nu a reuşit să rezolve discrepanţele din sistemulbugetar şi nici nu a permis încadrarea corespunzătoare pe funcţiidin cauza unor prevederi existente în contractele colective demuncă încheiate la nivel naţional. Este greu de spus dacă noua legeva reuşi să producă efectele începând cu anul 2011, atâta timp câtcei care lucrează în prezent la elaborarea proiectului de lege suntaceiaşi oameni care la finele lui 2009 elaborau aceeaşi lege.

"Legea salarizării va fi schimbată din temelii, va fi rescrisădupă alte principii şi va fi simplificată mult faţă de variantaactuală. Dacă va reuşi să producă efecte în următorii patru - cinciani depinde de guvernul care va fi sau nu în stare să o aplice şide modul în care va evolua economia", spune Dumitru Costin,preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Deşi încă de la începutul anului s-au adus două ordonanţe deurgenţă care să "ajute" la aplicarea legii, publicarea salariilorangajaţilor de la stat pe site-urile ministerelor - la cerereapreşedintelui Traian Băsescu - a demonstrat eşecul legiisalarizării. Exemple de şoferi cu salarii de peste 4.000 de lei şiconsilieri care câştigau mai bine decât ministrul au fost întâlniteîn aproape toate ministerele.

"Oricum, legea trebuia schimbată radical, pentru că încadrărilepe grilă au fost făcut cu pixul pe foaie, nu după nişte criteriistabilite de dinainte", explică Dandea. Cu 560 de pagini, legeasalarizării, cel mai complex pachet legislativ din ultimii 20 deani, a fost atacată şi la Curtea Constituţională, dar a fostdeclarată constituţională de judecători. Noua grilă a legiisalarizării unitare va fi finalizată şi prezentată în dezbatere laînceputul lunii august, iar proiectul de lege urmează să fieadoptat de Guvern la începutul lunii septembrie. Până la închidereaediţiei, reprezentanţii Ministerului Muncii nu au putut ficontactaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO