Eveniment

Leul continuă să se deprecieze: a pierdut 1% în două săptămâni

Leul continuă să se deprecieze: a pierdut 1% în două...

Autor: Ciprian Botea

19.08.2013, 21:29 382

Leul a pierdut aproape un procent în faţa euro în ultimele două săptămâni, du­pă şedinţa de politică monetară în care BNR a de­cis să reducă dobânda-cheie la 4,5% pe an, mişcarea de depreciere a leului ac­ce­le­rându-se în ultimele zile pe fondul pier­de­rilor înregistrate de monedele din regiune.

BNR a publicat ieri un curs oficial de 4,4537 lei/euro, un nou maxim al ulti­me­lor şase săptămâni, aceasta fiind a tre­ia şedinţă consecutivă de depreciere a leului. Pe piaţa interbancară, leul se tran­zacţiona la 4,455 unităţi/euro, după ce la jumătatea zilei fusese atins un ma­xim de 4,4620 lei/euro.

„Scăderile uşoare ale burselor euro­pe­ne, alături de noul nivel record stabilit în creşterea din ultimii ani de randa­men­tele titlurilor de stat americane su­gerea­ză că leul poate avea în continuare o ten­dinţă de depreciere“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Cursul coborâse la sfârşitul lunii iulie spre 4,4 lei, iar revenirea la 4,45 lei confirmă tiparul din ultimele luni, când cotaţiile au oscilat în intervalul 4,4 – 4,5 lei. Leul intrase pe o tendinţă vizibilă de apreciere la începutul anului, ajungând până la un minim de 4,3 lei/euro pe fondul intrărilor de valută în ţară, bani care au fost schimbaţi în lei pentru achiziţii ulterioare de titluri de stat.

Luna iunie a marcat însă un punct de cotitură, leul pierzând peste trei punc­te procentuale pe fondul unui val de depreciere a monedelor din regiune,  după ce străinii au reînceput să-şi mute o parte din banii investiţi în obligaţiuni emise de ţările emergente în titluri în dolari pe fondul aşteptărilor ca randa­mentele acestora să crească.

Valul de depreciere a monedelor din regiune din prezent vine tocmai pe sea­ma unei creşteri a randamentelor bondurilor în dolari. Apetitul străinilor pentru titluri de stat în lei se menţine totuşi, Finanţele reuşind să atragă ieri 500 mil. lei pe trei ani la o dobândă de 4,28% pe an, uşor peste randamentul pre­cent. Cererea din partea investito­rilor a fost de trei ori mai mare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO