Eveniment

Leul începe săptămâna în depreciere faţă de principalele trei valute

Leul începe săptămâna în depreciere faţă de...

Autor: Liviu Popescu

23.02.2016, 00:04 237
Moneda românească s-a depreciat ieri în faţa principalelor trei valute (euro, dolar american şi franc elveţian) în condiţiile în care interesul de cumpărare pentru perechea leu-euro nu a fost atât de important, dovada fiind volumele relativ scăzute, explică analiştii.

Astfel, referinţa a­nun­ţată de BNR pentru un euro a crescut cu aproape 0,3% la 4,47 de lei. Vineri, leul a întrerupt aprecierea faţă de moneda unică caracteristică ultimelor şapte şedinţe, iar tendinţa de depreciere a continuat şi astăzi. „Moneda românească a ignorant tendinţa regională de apreciere, dar interesul de cumpărare pentru euro-leu nu a fost atât de important (după cum sugerează volumele relative scăzute) încât să ne convingă că perechea mai are spaţiu pentru o mişcare în sus“, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.

Ei adaugă că mai degrabă episodul de depreciere a monedei naţionale vine ca o corecţie după ce leul s-a întărit de la aproape 4,55 de lei pentru un euro la finele lunii ianuarie la 4,45 de lei/euro în a­proa­pe trei săptămâni. „O miş­care destul de mare pentru leu, care tinde să fie mai puţin volatil decât monedele din regiune.“

Deprecierea monedei româneşti în raport cu euro a fost dată şi de faptul că euro a pierdut teren în faţa dolarului american după ce au sporit aşteptările investitorilor ca Banca Centrală Europeană să treacă la acţiuni hotărâte în şedinţa de politică monetară din martie. Astfel, aceste semnale au dus la deprecierea monedei unice în raport cu dolarul la 1,10 dolari pentru un euro, faţă de aproape 1,12 dolari pentru un euro cât era vineri nivelul parităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO