Eveniment

Leul se apreciază, inflaţia a mai scăzut, dar dobânda-cheie va „staţiona“ la 5,25%, cred analiştii

Leul se apreciază, inflaţia a mai scăzut, dar...

Autor: Claudia Medrega

30.04.2013, 20:53 550

Majoritatea analiştilor apreciază că BNR va menţine dobânda-cheie la 5,25% în şedinţa de politică monetară de joi, având în vedere incertitu­dinile legate de scăderea puternică a inflaţiei în lunile de vară şi din cauza pesistenţei riscurilor externe, dar văd posibilă totuşi o ajustare a dobânzii la 5% spre sfârşitul anului.

Dobânda de politică monetară, care influenţează indirect costul creditelor acordate de bănci în economie, a fost îngheţată la 5,25% pe an în luna mai a anului trecut pe fondul cri­zei de pe pieţele externe şi al tensiunilor po­litice interne, iar ulterior a fost menţinută la acest nivel din cauza presiunilor inflaţioniste.

Inflaţia anuală s-a apropiat în ianuarie de 6%, depăşind aşteptările pieţei, însă în fe­bruarie şi martie 2013 creşterea preţurilor s-a tem­perat, rata anuală a inflaţiei coborând la 5,25% la sfârşitul primului trimestru din 2013.

Pe piaţa valutară leul s-a apreciat vizibil în ultimele zile, susţinut de vânzările de valută ale jucătorilor străini, iar rata de referinţă a coborât spre 4,32 lei/euro, nivel comparabil cu cel de la începutul anului 2012.

Cu toate acestea, BNR va menţine dobânda-cheie la 5,25% la şedinţa de politică monetară de mâine, cred analiştii. Şi în ceea ce priveşte ratele rezervelor minime obligatorii, analiştii anticipează că banca centrală va păstra ratele actuale de 15% la lei şi 20% la valută.

„BNR va păstra joi dobânda de politică monetară la 5,25% datorită incertitudinilor privind o scădere puternică a inflaţiei începând cu lunile de vară, pe fondul unei producţii agricole bune. Rezervele minime obligatorii vor fi păstrate, de asemenea, nemodificate, atât pentru lei, cât şi pentru valută“, spune Eugen Sinca, analist-şef la BCR.

Dacă BNR nu reduce dobânda de politică monetară, cursul ar putea testa şi pragul de 4,2 lei/euro anul acesta, ceea ce nu ar fi reco­mandabil, deoarece o asemenea apreciere nu ar fi justificată de fundamentele macroeco­no­mice şi ar induce vulnerabilităţi asupra economiei, mai ales prin canalul financiar-ban­car şi cel al exporturilor, consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Recent, BCR şi-a schimbat scenariul privind dobânda de politică monetară şi vede acum prima reducere cu 25 de puncte de baza la ultima şedinţă a BNR din acest an, de pe 5 noiembrie. Ar putea urma încă două reduceri cu 25 de puncte de baza fiecare în T1 2014, ceea ce ar plasa dobânda la 4,5% în martie 2014. Relaxarea politicii monetare ar putea continua apoi printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii pentru lei, estimează Sinca.

Şi RBS Bank vede posibilă o reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25% către finalul anului 2013 şi continuarea procesului de ajustare a dobânzii-cheie la începutul anului 2014 dacă rata inflaţiei va reveni în intervalul ţintit mai repede decât se anticipează acum, iar aşeptările vor indica menţinerea ratei inflaţei în intervalul-ţintă.

Hăncilă crede că BNR va reduce dobânda de politică monetară cel puţin cu 25 de puncte de bază după ce rata anualizată a inflaţiei va scă­dea sub nivelul de 5%, mai ales că şi leul se situează pe un trend de apreciere.

UniCredit Ţiriac Bank se aşteaptă ca inflaţia în 2013 să fie în medie în jur de 5% (în creştere faţă de 3,3% în 2012), cu niveluri de

5-6% în prima parte a anului, scăzând totuşi în a doua parte a anului către 3,8% în decembrie (peste ţinta de 2,5 +/-1pp). Astfel, banca se aşteap­tă mai degrabă la o menţinere a dobân­zii-cheie pe tot parcursul lui 2013, o eventuală scă­dere fiind estimată pentru 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO