Eveniment

Lia Tase, mâna dreaptă a lui Isărescu, s-a pensionat

Autor: Razvan Voican

06.09.2010, 23:57 260

Lia Tase, mâna dreaptă a guvernatorului Mugur Isărescu laconducerea Direcţiei operaţiuni de piaţă din Banca Naţională, careavea în administrare zeci de miliarde de euro, s-a retras dinfuncţia de director, pensionându-se.

Ea a condus mai bine de 10 ani direcţia care reprezintă centrul decomandă operaţional din BNR, având în coordonare administrarearezervelor internaţionale care se apropie acum de 35 mld. euro,operaţiunile zilnice pe piaţa valutară şi pe cea monetară şioperaţiunile cu Trezoreria statului. Din acest centru pornescreglajele de lichiditate pe piaţa interbancară sau intervenţiiledirecte/indirecte de moderare a evoluţiei cursului leu/euro şi totde acolo Isărescu a coordonat personal reacţiile BNR la atacurilelansate împotriva leului în toamna lui 2008.
Din octombrie 2009, când Isărescu a primit un nou mandat deguvernator, Direcţia operaţiuni de piaţă condusă de Lia Tase aintrat în subordinea sa directă, după ce anterior funcţionase subcoordonarea fostului viceguvernator Eugen Dijmărescu.

Lia Tase a fost unul dintre cei mai discreţi directori executividin BNR. Nici nu există fotografii publice cu fosta şefă aoperaţiunilor de piaţă. Ea este însă un profesionist recunoscut şirespectat în comunitatea dealerilor din băncile comerciale.

Postul de director al direcţiei operaţiuni de piaţă a fostpreluat de Şerban Matei, fostul adjunct al Liei Tase. El este şipreşedintele ACI România, asociaţia profesională a dealerilor. Înfuncţia de adjunct deţinută până de curând de Matei a fost promovatCristian Muntean, fost şef al serviciului de administrare arezervelor internaţionale.
Retragerea Liei Tase nu a fost comunicată formal tuturor şefilor detrezorerii din băncile mari, vestea fiind primită cusurprindere.
"Ultima dată ne-am întâlnit la sfârşitul lunii iulie, cândFinanţele au emis certificatele de trezorerie în euro. Mă miră căs-a pensionat, este o doam­nă foarte elegantă, aşa că era greu dejudecat vârsta", comentează un dealer.
La începutul anilor '90, Lia Tase a fost reprezentant al Românieila FMI.

Potrivit organigramei de pe site-ul BNR, poziţia de şef alserviciului de administrare a rezervelor nu este atribuit înprezent. Şerban Matei a început să semneze rezultatele licitaţiilorde titluri de stat ca preşedinte al Comisiei de licitaţie. Ellucrează în BNR de peste 10 ani. De-abia cu puţin timp înainte deretragerea Liei Tase BNR a acceptat modernizarea licitaţiilor,dându-şi acordul ca băncile să transmită ofertele de cumpărare înformat electronic după ce de ani de zile se folosea totfaxul.
Totuşi, deocamdată este vorba de-
spre scanarea documentelor şi transmiterea acestora prin e-mail,deşi dealerii se aşteptau la un "ecran" în care să poată introduceofertele, iar sistemul să le proceseze şi să afişeze preţul aproapeinstantaneu, aşa cum se întâmplă pe pieţele mature.
Lia Tase este al doilea dintre "greii" din BNR care se pensioneazăîn ultimii ani, după ce Teodor Buftea, fostul director al direcţieipolitici monetare,
s-a retras în 2008, postul său fiind preluat de Cezar Boţel, careîl deţine şi astăzi, în subordinea viceguvernatorului CristianPopa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO