Eveniment

Liber la pescuit pentru 57 de tone de calcan pe an, cel mai bun şi mai scump peşte din Marea Neagră

Liber la pescuit pentru 57 de tone de calcan pe an, cel...
09.11.2017, 18:32 1167

Comisia Generală pentru Pescuitul în Marea Mediterană (GFCM) a stabilit limite pentru capturile totale de calcan pentru toate statele riverane Mării Negre pentru perioada ianuarie 2018 - decembrie 2019. României îi va fi alocată o captură totală maximă de 57 de tone/an, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 70% a capturilor totale alocate ţării noastre.

O altă decizie luată de GFCM se referă la combaterea pescuitului ilegitim, nedeclarat şi nereglementat (INN), în privinţa căruia statele riverane Mării Negre au acceptat implementarea unui proiect pilot de monitorizare a pescuitului de calcan.

Astfel, statele riverane vor emite autorizaţii speciale pentru vasele care vor avea voie să pescuiască calcan, iar registrul tuturor acestor vase va fi comunicat secretariatului GFCM până cel târziu la data de 31 ianuarie a anului respectiv. Autorizaţiile vor conţine informaţii cu privire la condiţiile tehnice conform cărora aceste vase pot pescui, iar în lipsa unei astfel de autorizaţii, vasul nu va avea voie să pescuiască, să deţină, să transporte, să debarce sau să vândă calcan.

Toate aceste decizii vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2018 şi vor fi în vigoare până la 31 decembrie 2019, fiind prelungite automat dacă până la aceea dată nu au fost adoptate alte limite de captură pentru calcan în baza datelor şi a analizelor făcute de către toate centrele de cercetare ale statelor riverane.

”Este extrem de important faptul că România va primi, pe drept, un stoc mai mare de pescuit al calcanului, ceea ce va sprijini direct industria din ţara noastră. În acelaşi timp, cred că şi mai important este faptul că Marea Neagră devine un punct central al preocupărilor acestei organizaţii în care Comisia Europeană joacă un rol central şi îmi exprim speranţa că vom vedea în curând mai multe fonduri europene şi mai multe proiecte finanţate la nivel european care să vină în sprijinul pescarilor ce îşi câştigă existenţa în ţările riverane Mării Negre”, a declarant Norica Nicolai, membră a Comisiei de Pescuit a Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO