Eveniment

Lipsa tranzactiilor aduce si vile mai ieftine cu 20-50%

08.12.2008, 19:40 32

Proprietarii vilelor din zonele centrale ale Capitalei, precum Dorobanti, Primaverii sau Cismigiu, care doresc sa vanda proprietatile in aceasta perioada sunt nevoiti la randul lor sa opereze reduceri de preturi care se pot ridica la 20-50% fata de intentiile initiale, potrivit firmei de consultanta imobiliara EuroMetropola.

Cel mai mare discount prezentat este pentru o vila din zona Dorobanti, al carei proprietar a redus de la 3,5 milioane de euro la 1,7 milioane de euro pretul solicitat pe locuinta cu o suprafata construita de 450 de metri patrati plasata pe un teren de 380 de metri patrati.
"Sfarsitul de an si criza economica mondiala ale carei efecte le-a resimtit si piata imobiliara romaneasca au adus scaderi de preturi chiar si pe segmentul care se anunta cel mai putin vulnerabil: cel al proprietatilor rezidentiale de lux. Astfel, preturile unor proprietati absolut unice prin amplasament sau arhitectura au scazut chiar si cu 50%", spune reprezentantii firmei de consultanta imobiliara, care apreciaza insa ca nu se poate vorbi inca de un trend generalizat.
Dupa ce in primavara au fost consemnate primele reduceri de preturi pentru apartamentele vechi din Bucuresti, iar incepand cu lunile septembrie-octombrie si o parte dintre dezvoltatorii de locuinte noi au anuntat diferite reduceri, a venit si randul proprietarilor de vile care doresc sa gaseasca in aceasta perioada cumparatori sa-si ajusteze pretentiile.
Cu toate acestea, preturile vilelor din centrul Capitalei raman extrem de ridicate, luand in calcul ca proprietarul unei resedinte din zona Primaverii, cu o suprafata de 500 de metri patrati construiti, o curte de 550 de metri patrati si piscina solicita in prezent 4 milioane de euro, dupa ce in urma cu trei luni ar fi fost dispus sa o vanda pentru cinci milioane de euro.
"Vila aceasta construita in 1937 in stil maur a fost pusa in vanzare la inceput de toamna, iar dupa trei luni proprietarul s-a hotarat sa corecteze pretul cu un milion de euro, pentru ca doreste sa finalizeze tranzactia cat mai curand", spun consultantii EuroMetropola.
 
Colliers: -10% la apartamentele vechi in noiembrie
Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International arata o scadere de aproape 10% in luna noiembrie a pretului apartamentelor vechi din Bucuresti (la un nivel mediu de 1.438 euro/mp), in timp ce locuintele noi au ramas la acelasi nivel, de 1.900 euro/mp. Scaderea preturilor pentru apartamente vechi de la inceputul anului este de circa 24%, in timp ce apartamentele noi au ramas pentru a treia luna consecutiva la acelasi nivel. "Piata apartamentelor noi nu a inregistrat scaderi nici in luna noiembrie, desi aproape in toate proiectele exista promotii legate de pret sau de oferirea gratuita a parcarii sau a boxei", spun consultantii Colliers. Potrivit indexului imobiliar realizat de ZF, apartamentele de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 15% de la inceputul anului pana in noiembrie, pretul mediu pe metrul patrat la locuintele construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.686 de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO