Eveniment

Liviu Dragnea nu pierde controlul. Liderii PSD, susţinere totală pentru preşedintele partidului - Nu sunt motive să demisioneze

Liviu Dragnea nu pierde controlul. Liderii PSD,...

Autor: Gabriel Pecheanu

22.06.2018, 09:27 450

Liderii PSD din eşalonul doi au făcut, joi seara, scut în jurul preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, susţinând că nu există motive ca acesta să se retragă de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor, condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare nefiind definitivă.

Primul social-democrat care a reacţionat la condamnarea lui Liviu Dragnea a fost secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.

”Nu am de făcut neapărat o declaraţie dintr-un motiv foarte simplu - nu am luat în calcul această variantă. Eu personal, probabil şi alţi colegi, aveam un răspuns pentru varianta în care exista achitare în acest dosar. În condiţiile de azi, şocat de decizie, nu pot să spun decât că trebuie ca eu şi toţi colegii mei să avem o poziţie de solidaritate”, a declarat pentru MEDIAFAX Codrin Ştefănescu.

Ulterior, lideri au partidului au început să-şi arate susţinerea faţă de liderul PSD prin comunicate sau postări pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă, care este şi preşedinte executiv al PSD, a susţinut joi seara, într-un comunicat de presă, că cei care cer demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor încalcă grav Constituţia.

"Consider că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleaşi. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor, uniţi şi puternici în faţa tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor", a completat Dăncilă.

Ea s-a arătat convinsă de nevinovăţia preşedintelui PSD şi l-a asigurat de toată susţinerea sa la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, apreciind că aceasta este ”singura atitudine corectă” pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie.

Şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a arătat susţinerea necondiţionată faţă de Dragnea.

”O să fim alături de acest lider, pentru că nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă”, a punctat Vasilescu la România TV.

La rândul său, liderul PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat că Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea PSD şi a Camerei Deputaţilor, deoarece decizia instanţei supreme prin care acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare a fost "o întreagă punere în scenă" a unei piese.

"Liviu Dragnea a fost condamnat încă înainte de aflarea deciziei de astăzi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dovadă stă întreaga punere în scenă a acestei piese: amânările sentinţei, pregătirea manifestaţiilor pe Facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinţei la oră de maximă audienţă şi creşterea tensiunii prin citirea sentinţei lui Dragnea la sfârşitul şedinţei. Până la pronunţarea deciziei finale, preşedintele PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie iar partidul îl susţine în continuare. Cei care cer demisia sa, înainte de pronunţarea unei decizii finale, încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează, prin prevederile lor, prezumţia de nevinovăţie. Pentru a duce la bun sfârşit programul de guvernare şi reforma justiţiei, cu transpunerea în legislaţie a deciziilor CCR, CEDO şi Directivele Europene, Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor!", a afirmat senatorul PSD Claudiu Manda, într-o postare pe Facebook.

Social-democraţii din Sibiu au susţinut că Dragnea a devenit ”ţintă a <statului paralel> pentru a doua oară”.

”Până la pronunţarea decizie finale, preşedintele PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. PSD reclamă condamnările politice. Liviu Dragnea a devenit astăzi ţintă a statului paralel pentru a doua oară. Să nu uite românii: prima dată, preşedintele PSD a fost condamnat pentru că a îndemnat oamenii să meargă la vot, atunci când abuzurile lui Traian Băsescu nu mai puteau fi suportate, iar aproape 8 milioane de cetăţeni au votat pentru demiterea preşedintelui. Astăzi acei oameni care făceau parte din camarila lui Băsescu sunt liderii opoziţiei şi-l numesc <penal> pe Liviu Dragnea pentru votul liber al românilor din 2012”, se arată într-un comunicat dat de PSD Sibiu.

Liviu Dragnea a primit un semnal de susţinere şi din partea europarlamentarilor partidului.

"Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi în faţa acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz. Până la pronunţarea sentinţei definitive, nu avem dreptul să împărţim vinovăţii! Înţeleg că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală, dar toţi cei care cer acum demisia preşedintelui PSD trebuie să înţeleagă că încalcă Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia", a afirmat joi liderul europarlamentarilor socia-democraţi Dan Nica, într-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX.

Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a declarat, de asemenea, că decizia judecătorilor ÎCCJ de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, a fost luată sub presiunea străzii.

”Decizia de azi a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va influenţa în niciun fel guvernarea şi nici punerea în aplicare a Programului de Guvernare. Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată nu putem ignora motorul statului de drept: prezumţia de nevinovăţie. Iar prezumţia de nevinovăţie, principiul care are ca scop principal protejarea împotriva unor măsuri abuzive, trebuie să fie aplicată tuturor cetăţenilor României, deci şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu putem lăsa ca o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a reprezentanţilor statului paralel sau a adversarilor politici să afecteze bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Coaliţia PSD-ALDE, cu siguranţă, va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor", a afirmat, joi seară, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Este profund nedrept ca unii oameni să fie achitaţi, iar alţii să fie condamnaţi pentru aceleaşi fapte, în funcţie de judecătorii la care ”pică”, scrie PSD Alba despre condamnarea lui Liviu Dragnea.”Este o ruletă rusească, din care unii scapă, iar alţii cad victime”,sunt de părere social-democraţii.

Liderii PSD ai Regiunii de Nord-Vest consideră, într-un comunicat comun, că Liviu Dragnea trebuie să rămână preşedintele partidului, iar coaliţia PSD-ALDE trebuie să continue dezbaterile pentru adoptarea reformelor necesare pentru oprirea abuzurilor şi a încălcării drepturilor.

Liderii social-democraţi se reunesc, vineri, într-o şedinţă a Comitetul Executiv al PSD, care va avea loc la Palatul Parlamentului, începând cu ora 16.00

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO