Eveniment

Liviu Voinea: Vom iesi din criza in 2010, dar doar pe hartie

Liviu Voinea: Vom iesi din criza in 2010, dar doar pe hartie
10.12.2009, 23:12 118

Romania va iesi din criza in a doua parte a anului urmator, insadoar din punct de vedere statistic, "doar pe hartie", a declaratpentru ZF economistul Liviu Voinea la lansarea cartii sale"Sfarsitul economiei iluziei - Criza si anticriza. O abordareheterodoxa".

"Pentru ca reluarea cresterii economice sa fie semnificativa,trebuie sa avem in vedere cresterea gradului de ocupare a fortei demunca si cresterea veniturilor bugetare", a spus Voinea.

In opinia sa, gradul de ocupare a fortei de munca este unindicator mult mai relevant decat rata somajului. "In timp ce ratasomajului ne spunea, in 2008, ca doar 4,4% dintre romani dinpopulatia activa nu au un loc de munca, rata ocuparii ne spune cain realitate 41% din romanii care ar putea munci in Romania nu ofac", scrie economistul in cartea sa.

Banii care vin de la cei aproximativ doua milioane de romanicare lucreaza in strainatate ne bucura, pentru ca "finanteaza"deficitul de cont curent. Economistul afirma insa ca acesta estedoar un mit.

"Este corect sa ne intrebam care este destinatia remiterilor sicat de benefic este un asemenea nivel ridicat al remiterilor. (...)In primul rand, remiterile sunt folosite preponderent pentruconsum." Consumul a fost de altfel baza cresterii economice inRomania, ceea ce a determinat supraindatorarea populatiei si "oiluzie a bunastarii" - o eroare grava, crede Voinea.

"Am un prieten care m-a intrebat intr-o zi daca stiu pe cinevacare sa nu fi luat un credit. Surprins, am stat putin sa magandesc. Intr-adevar, nu stiam pe nimeni", mai scrie Voinea.

Cartea a fost scrisa in doua luni, pe durata verii. "Sfarsituleconomiei iluziei" are un pret de 49 de lei. "S-au vandut deja1.000 de exemplare in patru saptamani, dintr-un tiraj de 2.000",spune Bogdan Ungureanu, executive manager la editura Publica -specializata in publicarea de carti de economie si business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO