Eveniment

Locul 12 din 64 de state: România, în topul ţărilor „prietenoase” cu expaţii

Locul 12 din 64 de state: România, în topul ţărilor...

Autor: Adelina Mihai

08.08.2016, 00:05 467
România s-a aflat pe locul 12 din 64 de ţări analizate într-un top al destinaţiilor în care expaţii se adaptează cu uşurinţă, arată rezultatele unei cercetări realizate de organizaţia InterNations, o reţea globală pentru expaţi.

Indicatorul „uşurinţa cu care se adaptează expaţii” centralizează răspunsurile expaţilor la o serie de întrebări legate de cât de bine-venţi s-au simţit în ţara respectivă, cât de prietenoşi au fost localnicii, cât de uşor le-a fost să-şi facă noi prieteni şi cât de important a fost pentru aceştia să înveţe limba locală. Astfel, aflată pe poziţia 12 în 2015 după acest indicator, România se află în faţa unor state precum Canada, SUA, Spania, Singapore sau Thailanda.

Pe primele locuri în funcţie de „uşurinţa de adaptare a expaţilor” s-a aflat, în 2015, Mexic, urmat Noua Zeelandă şi Ecuador. Dintre statele europene, înaintea României se află Malta (pe locul 4) şi Portugalia (pe locul 5).

Mâncarea, stilul de viaţă şi faptul că au găsit oameni bine calificaţi în România i-au determinat pe unii manageri expaţi care au avut mandate în România să se transforme în „ambasadori” ai ţării peste hotare, astfel că imaginea externă a României a început uşor-uşor să se îmbunătăţească.

În plus, costul vieţii mai redus decât în majoritatea capitalelor europene, precum şi pachetele salariale generoase – având în vedere că o multinaţională cheltuieşte până la 30.000 de euro pe lună pentru un salariu brut oferit unui executiv străin- îi conving pe managerii din state mai dezvoltate să-şi dorească să stea în România pentru perioade mai lungi decât voiau iniţial.

InterNations este o reţea globală a expaţilor care are circa 2,2 milioane de membri în 390 de oraşe din lume şi oferă informaţii pentru persoanele care trăiesc şi care lucrează în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO