Eveniment

Londra are un nou primar: Laburistul Sadiq Khan a câştigat alegerile cu 44% dintre voturile londonezilor. Cine este musulmanul de 45 de ani de origine pakistaneză care va conduce una dintre cele mai importante capitale din lume

Londra are un nou primar: Laburistul Sadiq Khan a...
06.05.2016, 19:25 2812

Conform rezultatelor parţiale, Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist, a obţinut 44% din voturi, iar conservatorul Zac Goldsmith, 35%.

Candidatul Partidului Ecologist a obţinut 6% din voturi, liberal-democraţii 5%, iar Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), 4%, informează ziarul The Guardian.

Sadiq Khan, în vârstă de 45 de ani, este membru al Parlamentului britanic şi unul dintre favoriţii pentru primăria londoneză din mai, anul acesta. 

Sadiq Khan şi Zac Goldsmith sunt principalii favoriţi. La ora transmiterii acestei ştiri voturile încă se numără în Londra, rezultatul urmând să fie anunţat în cursul zile de vineri. 

Fiul unor imigranţi  pakistanezi, tatăl său fiind şofer de autobuz timp de 25 de ani, iar mama sa croitoreasă, social-democratul are amibiţii mari acum pentru capitala Marii Britanii, dacă va câştiga alegerile, spune într-un interviu acordat GQ British.

El spune că  părinţii lui s-au asigurat întotdeauna ca atât lui, cât şi celor şapte fraţi ai săi să nu le lipsească nimic şi să aibă acces la educaţie. Sadiq a urmat  facultatea de Drept, apoi s-a întors acasă, unde a dormit în „acelaşi pat de sus” în care dormea când era copil, apoi a strâns bani şi împreună cu soţia sa au reuşit să îşi cumpere o casă când aveau puţin peste 20 de ani.

Ca obiectiv pentru primăria Londrei, Sadiq Khan spune că vrea ca împreună cu dezvoltatorii imobiliari şi cu autorităţile locale să le ofere mai multe locuinţe londonezilor, la preţuri accesibile şi chirii în funcţie de nivelurile salariale ale oamenilor.

 

El mai consideră că primăria Londrei este una dintre cele mai centralizate democraţii din lume şi că are nevoie de mai multe resurse financiare, pentru că doar un procent de 7% din taxele locale se duce la primărie, în timp ce în New York procentul este de 50%, iar în Tokyo, de exemplu, de 70%.

Cu privire la criza imigranţilor, Sadiq Khan spune că oricine care vine în Londra fie pentru a munci, fie pentru a studia, este binevenit şi că nu o populaţie prea mare ar fi problema, ci lipsa unor planuri bine gândite pentru a le oferi locuinţe, transport mai bun, tramvaie, autobuze electric, piste pentru biciclişti.

Laburistul spune că nu va ascunde oamenilor identităţile pe care le are, cea de tată, soţ, englez, asian, musulman, însă nici nu va fi prozelit. El mai subliniază că „magia” Londrei este întocmai respectul pentru diferitele credinţe religioase ale celorlalţi şi recunoaşte că alegerea unui musulman ca primar, fiul unor imigranţi, transmite un mesaj puternic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO