Eveniment

Lovitură de teatru: Dragnea a rămas singur şi miercuri îşi „joacă capul”: UDMR şi-a retras sprijinul şi nu mai votează moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu

Lovitură de teatru: Dragnea a rămas singur şi miercuri...

Autor: Dana Stanila

20.06.2017, 11:46 12994

UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în ”cearta internă” a social democraţilor.

”Din moment ce înţelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi proiectele de legi pe care le-am stabilit ieri la discuţiile de dimineaţă , nu avem să avem absolut niciun motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tanczos Barna.

Barna a mai afirmat că nu crede că vor mai avea loc negocieri între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE.

UDMR nu a decis încă dacă parlamentarii formaţiunii vor fi prezenţi în sală la votul pentru moţiunea de cenzură şi se vor abţine de la vot sau dacă nu vor participa la şedinţă.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a anunţat marţi că aleşii formaţiunii nu vor participa la şedinţa de miercuri în care se va da votul pe moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu.

”Nu ne-am certat, nu ne-au tras de haine, de păr. Niciuna dintre taberele PSD nu ne-au convins”, a declarat Kelemen Hunor.

Decizia privind neparticiparea la votul de miercuri a fost luată în unanimitate în şedinţa de urgenţă convocată de UDMR. Hunor a declarat că, indiferent de discuţiile viitoare, această decizie este definitivă şi nu se va schimba.

”Vreau să văd ce e mâine şi cum va merge ţara mai departe. Dacă nu era vorba de ţară, de săptămâna trecută nu m-aş opri din râs”, a spus preşedintele UDMR. Acesta a completat că într-o democraţie sănătoasă nu trebuie să fie toată lumea la putere şi că e nevoie şi de Opoziţie.

Întrebat ce le-au transmis reprezentanţii Puterii celor din UDMR în momentul în care au decis să retragă proiectele privind comunitatea maghiară de pe ordinea de zi de miercuri din Parlament, Hunor a afirmat că ”ne-au spus că va fi introdus mâine, săptămâna viitoare, cândva. Mă uit destul de surprins că după 27 de ani se poate activa cartea naţionalistă în trei-patru ore şi se poate crea o nebunie paralelă cu lumea reală. Dacă o şcoală maghiară poate fi impuns să dispară, să fie desfiinţată şi nimeni nu intervine....La Tg Mureş, vorbesc de Liceul Romano-Catolic, au început examenele de capacitate şi nimeni nu ştie unde se vor înscrie aceşti copii. Între timp, noi îl invităm pe Papa să vină în România în 2018 şi desfiinţăm o şcoală catolică. Dacă aceste două trenuri nu se ciocnesc în capul cuiva....”

 
O altă lege a UDMR, privind finanţarea învăţământului confesional particular, retrasă de la Senat

Un alt proiect de lege aparţinând UDMR a fost retras marţi de pe ordinea de zi a plenului Senatului, actul normativ urmând să reglementeze finanţarea din fonduri publice a învăţământului superior confesional particular.

Proiectul de lege prevedea ca "statul să ofere sprijin învăţământului teologic pastoral acreditat în instituţiile de învăţământ superior confesional particular", din fonduri publice, în cazul care în cadrul învăţământului superior de stat nu există învăţământ teologic pastoral specific cultului respectiv.

Şi proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca "Zi a comunităţii maghiare" a fost retras marţi de pe ordinea de zi a plenului Senatului, în urma deciziei Biroului Permanent a Camerei superioare.

"S-a făcut o propunere de către grupul PSD. Grupul UDMR a fost, evident, împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatiului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului exprirat de o lună, o lună şi jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce priveşte legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare şi unde nu a fost un vot împotrivă în Comisii, şi la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers", a declarat senatorul UDMR Cseke Attila.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO