Eveniment

Lovitură de teatru: Persoanele fizice autorizate vor plăti CAS şi CASS la salariul minim brut pe economie, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal

Lovitură de teatru: Persoanele fizice autorizate vor...

Autor: Sorin Pâslaru

27.10.2017, 18:24 11291

Persoanele fizice autorizate(PFA) vor plăti CAS-contribuţia de asigurări sociale şi CASS- contribuţia de asigurări de sănătate la salariul minim brut pe economie şi nu ca procent din venitul realizat cum se întâmplă astăzi, se arată în proiectul de modificare a Codului Fiscal publicat pe site-ul ministerului de Finanţe.

“CAS se stabileşte la un nivel ales de către contribuabil, cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, independent de nivelul venitului realizat”, se arată în proiect.

Aceasta dă peste cap toată ipoteza prin care se presupunea că trecerea CAS şi CASS la salariaţi este făcută pentru ca PFA-urile să nu mai aibă cum să plătească contribuţii diminuate la fondul de pensii şi sănătate şi să fie astfel un mijloc de evitare a contribuţiilor sociale.

Se estimează că în România sunt circa 600.000 de PFA-uri.

Pentru un salariu net de 1.000 de euro cheltuiala totală a angajatorului este de 1.700 de euro, în schimb dacă se plăteşte prin PFA cheltuiala totală este de 1.300 de euro.

În aceste condiţii, nu se mai înţelege deloc de ce este necesară toată această ”tevatură” a trecerii CAS şi CASS de la angajator la angajat.

Astfel, în loc să crească contribuţiile la PFA şi să le egalizeze pe cele aferente salariilor, de 30% la pensie şi 10% la sănătate, acestea scad şi firmele sunt practic “invitate” să folosească PFA ca mijloc de plată pentru angajaţi şi să evite plata CAS.

“Este o surpriză această prevedere, înseamnă că ne întoarcem în perioada în care angajatorii vor fi impulsionaţi să folosească această metodă de plată pentru a evita cheltuielile cu CAS ”, a spus Ramona Jurubiţă, Partener, Head of Tax and Legal la KPMG.

Astăzi un PFA plăteşte CAS 10,5% din venitul realizat dacă nu este încadrat şi ca salariat cu contract de muncă în cadrul căruia să se plătească toate taxele şi contribuţiile sociale aferente.

Contribuţia este plafonată la contribuţia aferentă unui salariu de cinci ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie. În 2016, această contribuţie nu era plafonată.

În ceea ce priveşte CASS-contribuţia de asigurări de sănătate, noul proiect prevede că se va plăti tot la nivelul sariului minim brut pe economie, în condiţiile în care acum aceasta este de 5,5% din venitul realizat de PFA, cu o limitare la contribuţia aferentă pentru cinci salarii medii brute pe economie.

În noul proiect se prevede că se plăteşte CASS doar de către PFA-urile care nu au şi un contract de muncă. Pentru CAS, PFA-urile pot plăti şi o sumă mai mare dacă doresc să acumuleze un punctaj mai bun la pensia publică. Aceasta se calculează în funcţie de media salariului/venitului brut realizat anual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO