Eveniment

Ludovic Orban anunţă că liberalii vor depune plângere la Parchetul General pe numele ministrului Carmen Dan şi a prefectului Capitalei, după intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul Diasporei

Ludovic Orban anunţă că liberalii vor depune plângere...

Autor: Diana Grigore

13.08.2018, 15:06 56

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor depune o plângere penală la Parchetul General împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, şi a altor persoane care au coordonat intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul de vinerea trecută.

"Vom depune o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o sesizare penală care îi vizează pe Carmen Dan, prefectul Capitalei şi pe alţi actori politici sau guvernamentali despre care vom avea informaţii până la momentul sesizării că au fost implicat. Carmen Dan se ştie că a stat la Ministerul de Interne şi a ordonat toate acţiunile. Se ştie foarte clar legătură între Liviu Dragnea şi Carmen Dan. Deci ea a coordonat toate intervenţiile Jamdarmeriei. În ceea ce priveşte prefectul Capitalei, aceasta este omul de casă al Gabrielei Firea şi a primarului Pandele", a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului care a avut loc luni la Parlament.

Preşedintele liberal a adăugat că PNL va cere convocarea unei sesiuni extraordinare, în care partidul va depune şi o moţiune simplă prin care vor cere demiterea din funcţie a ministrului Carmen Dan.

Jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forţă în Piaţa Victoriei la ora 23.11, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii instituţiei, care au mai precizat că au fost deschise 8 dosare penale, până acum.

"S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona", a declarat, sâmbătă dimineaţă, Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

Funcţia de prefect al Bucureştiului este ocupată de Speranţa Cliseru.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, sâmbătă, că intervenţia jandarmilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei a fost una justificată şi că acţiunile forţelor de ordine au fost un exemplu de restabilire a ordinii publice practicat în orice alt stat democratic.

„Acţiunea nu a fost o dispută între jandarmi şi cetăţenii paşnici care au dorit să protesteze. Cei care s-au împotrivit aseară nu au avut nimic de-a face cu diaspora. Vorbim de huligani periculoşi. (...) În orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca în România, statul intervine în forţă pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice. Toţi cetăţenii au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară astfel de intervenţii de restabilire a ordinii publice în orice alt stat democratic. Orice om normal care a urmărit eveniementele de aseară a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani”, a declarat Carmen Dan.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO