Eveniment

Lumea întreagă priveşte înmărmurită spre Japonia, unde situaţia se agravează pe toate planurile

Lumea întreagă priveşte înmărmurită spre Japonia, unde situaţia se agravează pe toate planurile

Autor: Livadariu Andreea, Gabriel Razi

17.03.2011, 23:51 49

Situaţia explozivă de la cen­tra­la Fukushima pune în umbrăgrava criză umanitară prin care trece Japonia: milioane de oameninu au apă, curent electric, combustibil şi alimente, în timp cevremea cu ninsori şi temperaturi sub zero grade înrăutăţeştesituaţia pentru zeci de mii de persoane, care zac în adă­posturi,scrie AFP.

Începând de miercuri, echipe al­că­tuite din soldaţi americanişi forţe mili­tare japoneze au furnizat apă, alimente şi păturipentru sinistraţii din zonele calamitate ale coastei de est aJaponiei. Însă în ciuda eforturilor resursele de alimente nu suntsuficiente.

Mâncarea nu ajunge pentru toată lumea

Oficialii oraşului Kesennuma, afec­tat de cutremur şi tsunami,au declarat că alimentele pe care le primesc sunt in­su­ficientepentru cele aproximativ 14.000 de mese necesare zilnic."Ali­men­tele primite ajung la limită pentru câ­teva mii depersoane", a spus Kunio Hatake­ya­ma, oficial local, adăugând că"avem ne­voie de mult mai mult ajutor extern".

În acelaşi timp, slaba producţie de electricitate a determinatguvernul să ceară populaţiei să folosească cu eco­no­mie energiaelectrică, iar com­paniilor de transport feroviar sărestric­ţioneze circulaţia pe căile ferate.

"În cursul dimineţii, consumul aproa­pe că era egal cuproducţia, ceea ce înseamnă că în cursul nopţii, în mo­mentulcreşterii consumului, nevoile ar putea depăşi oferta, putândconduce la întreruperi masive ale electricităţii", avertiza BanriKaieda, ministrul japo­nez al industriilor.

Ca urmare a pericolului radiaţiilor de la centrala Fukushima,liniile de zbor cu destinaţia Japonia au fost bulver­sate. Companiachineză Air China şi-a anulat decolările de pe aeroporturileBeijing şi Shanghai spre Tokio din cau­za lipsei de pasageri, iarcompaniile eu­­ro­pene Air France-KLM şi Luft­hansa şi-auredirecţionat zborurile din Tokio către Osaka şi Nagoya. Doarcompa­ni­ile aeriene americane nu au făcut modificări majore alezborurilor.

Yenul la valori istorice

În ciuda tensiunilor din Japonia, si­tuaţie care s-a extins şipe pieţele finan­ciare, yenul s-a apreciat în raport cu dolarulpână la cea mai mare valoare de după al Doilea Război Mondial, de81,5 yeni pentru un dolar, după ce ban­ca centrală a continuat săfacă injecţii de lichiditate. Bursa de la Tokio şi-a re­luat însăscăderea, pierzând ieri 1,4%.

Numărul total al persoanelor dece­date sau dispărute din Japoniaîn urma cutremurului urmat de tsunami conti­nuă să crească de la ozi la alta, în prezent ajungând la 15.000, din care 5.583 de deceseconfirmate oficial şi 9.600 de persoane date dispărute. Totodată,aproximativ 450.000 de persoane sunt cazate în adăposturitem­porare şi trebuie să facă faţă frigu­lui, temperaturilecoborând sub zero grade pe timpul nopţii.

Fukushima rămâne un butoi cu pulbere

Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima s-a deterioratatât de mult încât tot mai mulţi analişti con­si­de­ră că actualacriză nucleară este mai se­veră decât cea provocată de acci­dentulde la centrala nucleară Three Mile Island din Statele Unite din1979, scrie cotidianul japonez Asahi Shimbun.

Atât reprezentanţii mediului aca­demic, cât şi experţii înenergie nu­clea­ră din toată lumeă confirmă că pro­blemele cu carese confruntă centrala nu­cleară Fukushima sunt gra­ve şi că acumautorităţile japoneze recurg la măsuri disperate, în încer­ca­reade a limita efectele a ceea ce ar pu­tea ră­mâ­ne în mentalulcolectiv ca unul dintre cele mai grave accidente indus­triale dinistorie.

"Acum pot spune că Fukushima eclipsează accidentul de la ThreeMile Island, dar nu este un nou Cernobîl", spune Keith Holbert,director al pro­gramului nuclear de la Universitatea dinArizona.

Temerile sunt împărtăşite şi de Thomas Neff, profesor laMassachu­setts Institute of Technology, care compară evenimenteledin Japonia cu un coşmar lent.

"Este un coşmar ale cărui eve­nimente se desfăşoară lent. Arputea fi un incident de nivelul 5 sau 6 (pe o scală cu 7 poziţii -n. red.), este prematur de spus, în condiţiile în care criza nu s-aterminat", explică Neff.

Îngrijorări în UE

Şi oficialii europeni se arată în­grijoraţi de situaţia volatilăde la cen­trala nucleară japoneză. Guenter Oet­tinger, comisareuropean pentru ener­gie, a declarat în faţa ParlamentuluiEu­ropean că "situaţia din Japonia a scăpat de sub control, acestlucru se vede în măsurile disperate pe care le iau lucrătorii, carefolosesc jeturi de apă ca în cazul incendiilor de pădure".

Cotidianul Asahi Shimbun a în­demnat autorităţile de la Tokio şicon­du­cerea Tepco să acţioneze în tandem şi să ceară ajutorspecialiştilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomicăsau Statelor Unite.

"Autorităţile şi Tepco au spus până acum că totul este subcontrol. Guvernul trebuie să aibă încredere în populaţie şi să facăpublice toate informaţiile. Răb­darea noastră, tăria şi capacitateanoastră de a ne rezolva probleme este testată. Trebuie să acţionămcu mult calm. Lumea este cu ochii pe noi", se ara­­tă într-uneditorial al Asahi Shimbun.

Se scumpesc gazele şi cărbunii

Pieţele mondiale de energie şi de certificate de emisii decarbon sunt puternic afectate de criza nucleară din Japonia şi dedecizia Germaniei de a suspenda operaţiunile la cele mai vechişapte reactoare, scrie Financial Times.

Preţurile gazelor şi cărbunelui, cât şi ale certificatelor deemisii de dioxid de carbon se află în creştere puternică de lasfârşitul săptămânii trecute. În Germania, preţul electricităţii cutermen de livrare luna viitoare a avansat cu 24% până la cel mairidicat nivel din noiembrie 2008. Preţul creditelor de emisii CO2 aurcat până la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni pefondul aşteptărilor că firme energetice ca RWE şi E.ON vor aveanevoie de aceste drepturi pentru a arde mai mult combustibilfosil.

În schimb, preţul uraniului a scăzut cu 25% de vinerea trecută,în condiţiile în care investitorii îşi pierd rapid interesul faţăde combustibilul nuclear.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO