Eveniment

Lupta pentru miliardele Bucureştiului: Oprescu se plânge instanţei, Udrea susţine că este incompetent

Lupta pentru miliardele Bucureştiului: Oprescu se plânge instanţei, Udrea susţine că este incompetent

Autor: Iulian Anghel

01.03.2011, 23:30 358

Lupta pentru împărţirea celui mai mare buget local din România,cel al Primăriei Municipiului Bucureşti - cu venituri prognozate în2011 de peste 1 mld. euro - va ajunge în justiţie. Primarulgeneral, Sorin Oprescu, strigă "hoţii", după ce consilierii PDL dinConsiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB, controlat de PDLşi PRM care au o alianţă la nivel local) i-au luat luni, la votareabugetului, peste 125 de milioane de euro de la investiţii şi i-audat ca subvenţie suplimentară pentru RADET şi RATB - companiicontrolate direct de CGMB, deci, spune primarul, de PDL. În aceeaşivreme şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, susţine că primarul încearcăsă-şi ascundă incompetenţa provocând un război cu PDL.

Primarul crede că-şi va afla dreptatea în sălile de tribunal:"Atac bugetul în contencios administrativ". După ce i s-au luat 124de mil. euro, Oprescu a mai rămas cu 400 mil. euro pentruinvestiţii în 2011 şi susţine, că, în acest caz, vor fi oprite oserie de investiţii aflate în derulare - Stadionul Naţional LiaManoliu sau realizarea diametralei nord-sudBuzeşti-Berzei-Uranus.

Bucureştiul este cel mai bogat oraş al României (contribuie laPIB într-o proporţie de 22%), iar dacă ar fi tratat ca o companie,de pildă, s-ar afla în topul primelor zece companii din România,după cifra de afaceri. Doar veniturile proprii ale PrimărieiGenerale a Muncipiului Bucureşti au fost în 2009 de peste 900 mil.euro, în vreme ce, în acelaşi an, Romtelecom, companie evaluată la1,1 mld. euro şi aflată pe locul 10 în anuarul ZF din 2010 "100cele mai valoroase companii din România" a avut o cifră de afaceride 788 mil. euro. Dacă socotim veniturile totale ale Bucureştiul,incluzând aici şi sectoarele acestea au fost în 2009 de peste 1,8mld. euro, în vreme ce Hidroelectrica, companie evaluată la 3,3mld. euro şi aflată pe locul trei în anuarul ZF citat a avut ocifră de afaceri de aproape 600 mil. euro.

Primarul ar fi vrut să facă din bugetul pe acest an unul alinvestiţiilor şi al inaugurărilor de proiecte, în condiţiile încare anul viitor sunt din nou alegeri, iar în trei ani de mandat elnu a finalizat lucrări de anvergură şi nici nu a pornit proiectelemajore pe care le-a promis, cum ar fi autostrada suspendată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO