Eveniment

Lupta preturilor la ciment: distribuitorii au redus preturile si cu 50%, dar producatorii le-au pastrat

Lupta preturilor la ciment: distribuitorii au redus preturile si cu 50%, dar producatorii le-au pastrat
06.07.2009, 19:40 2196

Distribuitorii de materiale de constructii au redus cu circa 50% preturile la aceste materiale in primul semestru, in principal prin diminuarea adaosurilor comerciale din cauza cererii mai reduse, in timp ce producatorii afirma ca pretul a ramas la acelasi nivel cu cel din 2008. 

In prezent, cimentul este vandut de producatori la un tarif de circa 450 de lei (107 euro)/ tona de saci de ciment - pret de lista, negociabil.
 
Anul recordurilor
Anul trecut a fost unul al recordurilor in industria cimentului, preturile la distribuitori ajungand chiar si la 200 de euro/tona in sezonul de varf, mai ales in zona Moldovei, unde s-a speculat foarte mult lipsa de ciment, avand in vedere ca producatorii erau depasiti de cerere. Insa in primul semestru al anului curent comerciantii a trebuit sa se adapteze la noile conditiile din piata, in care consumul a scazut in medie cu 30%.
„Preturile la producator nu au suferit variatii mari, in pofida cresterii costurilor de productie. La cimentul vrac se inregistreaza chiar o usoara scadere a preturilor, de aproximativ 5%, compensata insa de cresterea ponderii unor noi tipuri de cimenturi cu caracteristici superioare, si implicit preturi usor mai mari, intrate in portofoliul de produse in al doilea trimestru al acestui an", a afirmat Rohan.
El estimeaza ca pretul de vanzare al producatorilor, atat la cimentul vrac, cat si la cimentul saci, nu va suferi modificari majore in a doua jumatate a anului. „Mentinerea actualului nivel de pret este esentiala in conditiile cresterii costurilor de productie si a costurilor fixe specifice, ca urmare a scaderii pietei si implicit a gradului de utilizare a capacitatilor de productie, pentru a echilibra cererea si oferta din piata", a spus Rohan.
Marii distribuitori de materiale de constructii nu au recurs la scaderi mari ale preturilor de ciment, cele mai mari reduceri fiind operate de micii comercianti.
„Am scazut pretul la ciment cu circa 20% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pentru ca in 2008 nu am vandut speculativ. De altfel, scaderea survine si din reducerea preturilor negociate cu producatorii de ciment, care au redus tarifele cu 10%", a declarat pentru ZF Marian Iordan, directorul general al Baduc din Bucuresti, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de constructii direct pe santier.
Pretul la distribuitor a ajuns astfel la 475 de lei (113 euro)/tona, inclusiv TVA, respectiv 19 lei/ sacul de 40kg, in scadere cu circa 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
„Volumul de ciment vandut a scazut cu 30-35% in primul semestru fata de perioada similara a anului trecut si ritmul de reducere a consumului va continua si in a doua parte a anului. Cred insa ca ar trebui sa scada si preturile la producatori, pentru ca sunt in continuare destul de sus, avand in vedere conditiile pietei", explica Iordan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO