Eveniment

Magnatul construcţiilor din America Latină, un miliardar brazilian, a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru coruperea oficialilor guvernamentali în cel mai scandalos caz de corupţie din Brazilia

Magnatul construcţiilor din America Latină, un...

Autor: Maria Tufan

19.03.2016, 16:03 6677

Marcelo Odebrecht (47 de ani), directorul executiv al celui mai mare grup de construcţii din America Latină, a fost condamnat marţi la 19 de ani de închisoare pentru corupţie, spălare de bani şi apartenenţa la organizaţii criminale în scandalul Petrobras, compania de petrol deţinută de stat, scrie Financial Times.

În verdictul de 234 de pagini, judecătorul Sergio Moro, precizează că omul de afaceri a mituit oficialii Petrobras folosindu-se de conturi offshore secrete. Specialiştii spun că sentinţa de săptămâna aceasta va zdruncina nu doar cursul valutar din Brazilia, ci şi scena politică printr-un posibil colaps al actualei guvernări, Odebrecht fiind unul dintre finanţatorii Partidului Muncitorilor aflat acum la putere.  

Anchetatorii mai cred că de mai bine de un deceniu, executivii Petrobras au conspirat alături de cele mai mari companii de construcţii din Brazilia pentru a mări contractele producătorului de petrol. Aceştia au mai adăugat că miliarde de dolari au fost furate şi utilizate pentru vieţi luxoase, mită şi finanţări ale oamenilor politici şi ale partidului.

Grupul Odebrecht, fondat de bunicul lui Marcelo Odebrecht în 1944, a stat încă de la început la baza economiei braziliene şi a jucat un rol decisiv în politicile externe. Cu peste 160.000 de angajaţi şi cu un portofoliu de proiecte ce cuprinde stadioane destinate Campionatelor Mondiale de fotbal, aeroporturi sau submarine, compania gigant operează în prezent în peste 30 de state.

Oderbrecht este absolvent al Şcolii de Business IMD din Elveţia şi făcea parte din sfera de influenţă braziliană, la petrecerile sale fiind prezenţi nu doar oameni de afaceri, ci şi personalităţi politice extrem de puternice. Cu toate acestea, viaţa lui s-a schimbat total odată cu arestarea sa de pe 19 iunie 2015. Deşi a negat acuzaţiile aduse de-a lungul procesului şi a încercat continuu să se salveze, singura victorie obţinută până acum în tribunal a fost câştigarea dreptului de a i se servi în închisoare batoanele de cereale cu ajutorul cărorar să-şi ţină hipoglicemia, de care suferă, sub control.

După sentinţa primită săptămâna aceasta, avocatul omului de afaceri a declarat că „Marcelo Oderbrecht va continua să lupte pentru libertatea şi pentru inocenţa sa.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO