Eveniment

MAI: 203.000 de lei, amenzi date cluburilor într-o singură noapte pentru nereguli privind incendiile

MAI: 203.000 de lei, amenzi date cluburilor într-o...

Autor: Andreea Traicu

22.01.2017, 11:30 3155

"Totodată, cu prilejul controalelor executate a fost depistat un caz de încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor la un operator economic din comuna Brăneşti, judeţul Gorj. Inspectorii din teren au constatat faptul că a fost depăşit numărul maxim de utilizatori cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă, fapt ce a impus, conform prevederilor legale în vigoare (HG nr. 915/2015), oprirea funcţionării acestuia", informează MAI.

Pompierii au făcut 171 de acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţia în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

"Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucţionarea căilor de evacuare, instructajul angajaţilor, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu", mai arată ministerul.

MAI anunţă că în perioada următoare controalele se vor intensifica, precizând că ultima acţiune preventivă de amploare, derulată la nivel naţional, care a vizat imobilele în care funcţionează cluburi şi discoteci, a avut loc în perioada 11-12 noiembrie 2016. În cele două zile au fost controlaţi 448 operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, în cuantum de peste 788.000 lei, iar două localuri din municipiul Braşov au fost închise din cauza depăşirii numărului maxim de utilizatori.

"Pentru asigurarea nivelului corespunzător de protecţie a celor care frecventează astfel de locaţii, reamintim următoarele obligaţii pe care administratorii trebuie sa le respecte: respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia în vigoare, pentru aceste categorii de construcţii; solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu; preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor", informează MAI.

Controalele au avut loc după ce în noapte de vineri spre sâmbătă clubul Bamboo din Capitală a are în întregime, 44 de persoane având nevoie de îngrijirile medicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO