Eveniment

Mai avem timp sa folosim banii de la UE alocati intre 2007 si 2009? Finantele spun ca da, consultantii au dubii

28.01.2010, 00:00 42

Ministerul de Finante spune ca Romania mai are timp safoloseasca banii alocati in perioada 2007 - 2009 de UniuneaEuropeana sub forma fondurilor nerambursabile inca trei ani de acumincolo, intr-un drept la replica transmis catre ZF cu privire laarticolul "Miliardele de euro trec pe langa noi. Am varsat labugetul Uniunii de doua ori mai multi bani decat am incasat",publicat in Ziarul Financiar in data de 26 ianuarie 2010.

Insa subiectul articolului prezentat de Ziarul Financiar a fostfaptul ca Romania a varsat la bugetul UE de doua ori mai multi banidecat a reusit sa atraga, adica am contribuit la bugetul UE cu13,89 miliarde lei (peste 3,2 miliarde euro) si am reusit saatragem circa 1,3 miliarde de euro sub forma finantarilor acordatebeneficiarilor.

"Termenul-limita pana la care se pot cheltui sumele alocatepentru perioada de programare 2007- 2013 din InstrumenteStructurale este 31 decembrie 2015. Din punctul de vedere alInstrumentelor Structurale (...), pentru alocarile de fonduri de laUE aferente anilor 2007, 2008, 2009 si 2010, se aplica regula N+3,conform careia consumarea angajamentului se poate face pe operioada de pana la 4 ani, dezangajarea automata afectand sfarsitulanului N+3 pentru partea din angajamentul aferent anului N. Incazul sumelor ramase necontractate in cadrul apelurilor depropuneri de proiecte lansate cu termen, se vor lansa noi apeluride propuneri de proiecte pentru utilizarea sumelor alocate. Prinurmare, din punctul de vedere al Instrumentelor Structurale,Romania nu a pierdut niciun euro din alocarile de fonduri UE si,conform estimarilor facute pe baza contractelor de finantaresemnate cu beneficiarii, nu exista risc de dezangajare automatanici in 2010", spun reprezentantii Ministerului de Finante.

In contextul articolului, un consultant a precizat pentru ZF cadeja s-au pierdut sume importante de bani din alocarile pentruperioada 2007-2009. Cosmin Dragoi, managing partner al grupului deconsultanta M27 CED Invest isi argumenteaza pozitia precizandfaptul ca "exista programe lansate de autoritatile de managementunde numarul proiectelor depuse este foarte redus in comparatie cualocarile si unde sumele neatrase ar trebui realocate pana lafinalul anului pentru a nu se pierde". El da ca exemplu cazuloperatiunii 4.2 - Reabilitarea siturilor industriale poluate sineutilizate si pregatirea pentru noi activitati, din cadrulProgramului Operational Regional (POR), unde nu exista decat unproiect depus la nivel national cu o valoare de 24,5 milioane delei, in conditiile in care pana in 2013 banii pe care ar trebuisa-i atragem sunt in cuantum de peste 234 milioane de euro.

Pentru a putea realoca sumele care nu au reusit sa fie atrase,trebuie transmisa catre Comisia Europeana o solicitare, proceduracare poate dura cateva luni.

Pana in 2013, Romania ar trebui sa incaseze de la UE suma de153,66 miliarde lei (38,20 miliarde euro) si sa plateasca labugetul UE o suma a carei valoare este estimata la 38,99 miliardelei. Procesul de accesare a banilor europeni merge insa greu, inconditiile in care s-a dat drumul la plati semnificative incepandde anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO