Eveniment

Majorarea CAS va incuraja munca la negru, spun firmele

01.02.2009, 20:13 57

Intentia guvernului de a majora contributia la asigurarile sociale (CAS) cu 3,3% la 43,35%, desi aceasta ar fi trebuit sa scada la inceputul anului la 37,5%, nu a fost primita cu optimism de companii care considera ca decizia va incuraja evaziunea fiscala.

Potrivit proiectul de buget pe 2009, contributia de asigurari sociale platita de angajat, indiferent de natura conditiilor de munca, va fi majorata cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%, iar angajatorii vor achita intre 20,8% si 30,8% din venitul brut al angajatilor, incepand cu 1 februarie.
Omul de afaceri Sebastian Ghita, fondatorul si actionarul grupului de companii Asesoft, cu activitati pe piata de distributie IT sau pe piata solutiilor audio-video, spune ca, la prima vedere nu pare o crestere semnificativa si bugetul de stat ar putea fi ajutat pe termen scurt, insa evolutia ulterioara nu va fi una pozitiva in conditiile in care creste fiscalitatea.
"Senzatia este ca daca pana acum am obtinut rezultate, cresteri pe ideea reducerii fiscalitatii si extinderea bazei de impozitare, pe conditii de criza vom incuraja din nou munca la negru si nedeclararea completa a veniturilor salariatilor", a declarat Ghita. Grupul de companii Asesoft a realizat afaceri de 150 de milioane de euro anul trecut si are 1.500 de angajati.
Nici companiile mai mici nu sustin majorarea CAS. Ciprian Nicolae, managing partener si actionar al companiei Softexpert Mobility Craiova, producator de aplicatii informatice pentru mediul de afaceri, spune ca intelege totusi masura, avand in vedere contextul economic actual.
"Nu ne convine, dar intelegem ratiunea - daca nu facem toti eforturi, nu putem sa iesim din aceasta perioada", a declarat el. Nicolae a adaugat ca, in eventualitatea in care angajatii ar fi fost nevoiti sa plateasca un procent mai mare, ar fi fost nevoit sa mareasca salariile. Softexpert estimeaza afaceri de circa 465.000 de euro anul acesta, in crestere cu 10-15% fata de 2008.
Pe de alta parte, Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, este de parere ca orice masura care duce la cresterea cheltuielilor operationale ale companiilor duce practic la distrugerea acestora. "Orice masura de acest gen nu face decat sa grabeasca atingerea punctului minim al crizei", spune el, adaugand ca executivul ar trebui sa se concentreze pe masuri care sa contracareze aceasta evolutie, cum ar fi plata darilor catre stat in momentul incasarii banilor si nu in momentul facturarii.
Proiectul de buget prevede ca pentru conditii normale de munca, cota de contributii sociale este de 31,3%, din care 10,5% pentru angajati si 20,8% pentru angajatori. Contributia aferenta conditiilor normale de munca a fost stabilita pentru acest an la 36,3%, din care 10,5% datorata de angajati si 25,8% pentru angajatori, iar pentru conditii speciale de munca a fost decisa o contributie de 41,3%, din care 10,5% pentru angajati si 30,8% pentru angajatori.
Pana in prezent, cota contributiei individuale de asigurari sociale a fost de 9,5%, indiferent de conditiile de munca. In contributia individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
Pentru bugetul asigurarilor de somaj, Guvernul a decis ca angajatorii si angajatii sa achite o contributie similara, de cate 0,5%, in timp ce contributia datorata de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj a fost stabilita la 1%. La Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia angajatorului va fi de 0,25%. Cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc pentru accidente de munca si boli profesionale au fost stabilite de la 0,15 la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. Toate aceste cote de contributii vor fi aplicate incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009.
Contributiile platite de angajati si angajatori insumeaza, in prezent, 40,05% din salariul brut, desi ar fi trebuit sa scada de la 1 ianuarie 2009 cu doua puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO