Eveniment

Majorarea TVA: între salvarea bugetului şi prelungirea agoniei

Majorarea TVA: între salvarea bugetului şi prelungirea agoniei

Autor: Claudia Medrega

01.02.2011, 23:52 75

Temperarea ritmului de creştere a încasărilor din TVA pe finalde an aruncă o umbră de îndoială cu privire la modul în caremajorarea taxei la 24%, care a salvat deficitul bugetar anultrecut, va ajuta bugetul şi în 2011, având în vedere ţintaambiţioasă de reducere a deficitului la 4,4% din PIB.

Finanţele estimează pentru acest an încasări din TVA deaproximativ 43 mld. lei, cu 10% peste sumele colectate anultrecut.

În decembrie, ritmul de creştere a sumelor colectate din TVA aîncetinit aproape la jumătate faţă de cel din noiembrie, fiind celmai redus avans înregistrat după decizia de creştere a cotei cucinci puncte procentuale. Sumele colectate din TVA au înregistratîn decembrie un plus de 25% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, întimp ce în noiembrie creşterea a fost de aproape 45%.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu susţine că încasăriledin TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta dedeficit bugetar la finele lui 2010, susţinând că FMI şi ComisiaEuropeană au apreciat rezultatele "foarte bune" obţinute de Româniaîn cadrul acordului stand-by .

"Noi am discutat despre rezultatele prevăzute în acordul care seva încheia la sfârşitul lunii martie. Sunt nişte rezultate foartebune, apreciate de FMI şi Comisia Europeană. Rezultatele pe TVAsunt bune. Încasările din TVA ne-au asigurat plata arieratelor şiîncadrarea în deficitul de 6,5%".

Există însă şi o mare dezamăgire a FMI după doi ani de acord -că economia nu a revenit încă pe creştere economică, după cum adeclarat recent Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare aFondului.

FMI a insistat de la începutul acordului cu România pentrumăsuri de creştere a încasărilor bugetare, însă experţii Fonduluiau fost în cele din urmă de acord că majorarea unui impozitimportant în plină recesiune ar fi contraproductivă.

Situaţia s-a schimbat însă la jumătatea anului 2010, când CurteaConstituţională a blocat măsura de reducere a pensiilor, iarautorităţile române au decis că majorarea TVA va suplini financiaraceastă măsură.

Unii analişti au afirmat că dacă nu s-ar fi majorat TVA existauşanse ca economia să revină pe creştere.

Încasările din TVA au urcat anul trecut cu 14,3% comparativ cu2009, la 39,2 mld. lei, în condiţiile majorării cotei cu cincipuncte procentuale. Situaţia colectărilor s-a schimbat astfel la180 de grade faţă de evoluţia din 2009, când sumele colectate dinTVA s-au prăbuşit cu 16%.

Dar, în timp ce majoritatea ţărilor europene au ieşit la liman,economia României a continuat să se zbată în recesiune şi în 2010în absenţa redresării consumului intern, fiind estimată o scăderede circa 2%, după prăbuşirea de 7% din 2009.

"Veniturile din TVA au fost peste aşteptări substanţial. Dupăcreşterea cotei, prognozele arătau mai prost. TVA şi accizele aufost surpriza pozitivă, în timp ce la contribuţii sociale şiimpozit pe profit rezultatele au fost mai slabe", a comentat IonuţDumitru, economistul-şef al Raiffiesen Bank, care este şipreşedintele Consiliului Fiscal.

Pe modelul cash, deficitul bugetar înregistrat anul trecut afost de 33,3 mld. lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilităîn acordul cu FMI, de 34,6 mld. lei. Pentru acest an, autorităţileîşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB.

El a amintit însă de problema consumului, care rămâne "destul deslab".

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, care nu includecomerţul cu autovehicule, înregistra în noiembrie o scădere decirca 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, conform ultimelor dateale INS.

În viziunea consultanţilor fiscali reducerea TVA ar fi mai multdecât bine-venită pentru oamenii de afaceri şi pentru consumatori.Însă ei nu anticipează o diminuarea a cotei în acest an având învedere constrângerile bugetare şi nevoia de venituri.

România are printre cele mai mari cote de TVA din UniuneaEuropeană (UE), apropiată de nivelul maxim admis, de 25%.

La nivelul UE, cota TVA a fost majorată în multe ţări şi este deaşteptat să nu mai revină la vechile valori, cel puţin până cânddeficitele bugetare nu se încadrează în ţinta de sub 3% din PIB,potrivit consultanţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO