Eveniment

Majorările salariale îşi spun cuvântul: costul forţei de muncă a crescut cu 15% în T3

Majorările salariale îşi spun cuvântul: costul...

Autor: Mediafax

06.12.2016, 00:03 200

Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată sezonier, a înregistrat o rată de creştere de aproape 4,7% în trimestrul al treilea din 2016 faţă de trimestrul precedent şi de 14,7% faţă de acelaşi trimestru din 2015, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (+5,57%, respectiv +16,09%).

Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în majoritatea activităţilor economice, faţă de trimestrul al doilea din 2016. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în învăţământ (32,2%), administraţie publică (7,06%), sănătate şi asistenţă socială (5,18%) şi alte activităţi de servicii (5,12%).

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu. De asemenea, creşterea costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată şi de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent din cauza vacanţei şcolare, potrivit INS.

Scăderea costului orar al forţei de muncă a avut loc doar în intermedieri financiare şi asigurări (-6,99%). În trimestrul al treilea din 2016, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,64%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 4,78%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 5,58%, respectiv 5,54%.

„Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învăţământ (34,41%), tranzacţii imobiliare (30%) şi sănătate şi asistenţă socială (28,24%).

Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă (-2,48%)”, indică sursa citată.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 14,69%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 16,12%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (14,81%, respectiv 15,95%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO